„Симфониета „София“ на една сцена с пианистката Дора Делийска и американския диригент Майкъл Гелфанд

„Симфониета „София“ изнесе поредния си концерт – Цикъл „Годишнини на бележити композитори и интерпретатори“. Концертът се проведе на 17 юни от 18:30 часа в концертната зала на ОКИ „Надежда“. Специални гости бяха американският диригент Майкъл Гелфанд и световно известната пианистка Дора Делийска. Бурни аплодисменти получи увертюрата „Турчин в Италия“ от Джоакино Росини. В програмата звучаха още концерт за пиано и оркестър от Едвард Григ и Феликс Менделсон – Бартолди (Симфония №4 „Италианска“).

Дора Делийска е българска пианистка. Концертира като камерен музикант и солист на оркестри в много страни в Европа, нейни изпълнения са излъчвани в редица наши и чуждестранни радиа за култура. Успоредно с богатата си концертна дейност Дора Делийска издава 8 компактдиска и DVD.

Майкъл Гелфланд е участвал в проучвания в Интерлокен, Индианаския университет в Блумингтън, Кливландския музикален институт, Ница, Франция. Получава магистърска степен по музика в Института по музикознание в Кливланд, свирил и дирижирал е в най-големите зали и различни оркестри по света.