„Симфониета „София“ с диригент Кирил Ламбов изнесоха концерт в почит към жертвите от Ходжалъ

Посолството на Азербайджан в България организира концерт в почит към жертвите от Ходжалъ на 26 февруари в Централния военен клуб. Събитието бе открито с официална реч на Наргиз Гурбанова, доктор на философските науки, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България.
Класически композиции изпълниха „Оркестър „Симфониета „София“, Камерна капела „Полифония“ при НЧ „Ал. Константинов“, тенорът Димитър Зашев и Сребрина Минева – сопран.
Концертът премина под палката на българския композитор, пианист и диригент акад. Кирил Ламбов. В програмата звучаха „Ода за майките на децата на Карабах“ от Кирил Ламбов, Стабат Матер“ № 8, 9 и 12 – Перголези,  „Laudate Dominum“ от В. А. Моцарт, „Литания на Черната Дева“ от Пуленк и „Павана“ от Г. Фуре.Традиционно, в почит към жертвите в Ходжалъ след концерта бе наредена поминална трапеза.

Трагичната дата 26 февруари 1992 г. влиза в историята на Азербайджан като една от най-страшните ѝ страници. Арменските военни групировки с подкрепата на 366 полк на Въоръжените сили на СССР извършват геноцид срещу жителите на град Ходжалъ в региона на Нагорни Карабах. Събитието осъджат 16 държави и 19 щати в САЩ. Всяка година на тази трагична дата азербайджанците и техните приятели по света почитат паметта на жертвите в Ходжалъ.