„Симфониета „София“ представя в нов прочит комичната опера от Моцарт „Отвличане от Сарая“

Комичната опера от В. А. Моцарт „Отвличане от Сарая“ бе представена от оркестър „Симфониета „София“ на 24 март на сцената на театър „Освобождение“.
Музикалният спектакъл премина под палката на Свилен Симеонов, режисьор – Георги Симеонов.
В ролята на Констанца за втори път се превъплати сопраното Ива Бизева. Белмонте (годеник на Костанца) изигра тенорът Димитър Зашев, Осмин (пазач в летния дворец на Селим Паша) – Виктор Кръстанов – бас, Блонда (нейна камериерка) – Анна Мария Крайчева – сопран, Педрильо (слуга) – Драгомир Шопов – тенор.

„Отвличане от Сарая“ е комичен зингшпил в три дейтвия, поръчана от император Йозеф II. За пръв път е поставена във Виена през 1782г. и се посреща от публиката с голям успех. Действието се развива в двореца на Селим паша, където попадат като наложници Констанца, любима на принц Белмонте, и любимата на неговия приятел Педрильо – Блонда. Принц Белмонте иска да спаси любимата си Констанца, а Педрильо съставя находчив и умен план как да спасят девойките. Четиримата правят опит да избягат, но биват заловени. На финала Селим паша се оказва великодушен и благороден и освобождава влюбените.