139 години София столица на България – Расте, но не старее

На днешната дата преди 139 години София става столица на България. Предложението идва от проф. Марин Дринов. Едни от основните му доводи столица да бъде София са, че е в центъра на българските земи, заема важно стратегическо положение – разположена е по пътя на Балканския полуостров, който свързва Европа с Азия.

Дирекция „Култура“ при Столична община организира в празничния ден поредица от културни прояви с вход свободен. Мероприятията започнаха в Американския център на Столична библиотека в 11.00 ч., където бе прадставен проектът „Дзяло“ – сайт и списание, което поддържа информационна среда в областта на хуманитаристиката. Материалите в него обединяват, съпоставят, анализират и вписват българския език, традиции и ценности в европейското многообразие. От 12:00 часа в столичното Ларго музикална програма представиха Софийски духов оркестър с диригент Васил Делиев. В програмата звучаха произведения на Петко Стайнов, Марин Големинов, Любомир Пипков, Милчо Левиев и др. Мероприятията днес продължават с откриване на изложба „Градски истории“ в градина „Кристал“ от 17:00 ч. Под стъкления купол на Ларгото от 18:00 ч. концерт ще изнесат акапелна група „Спектрум“.

ОКИ „Надежда“ се присъединява към празничните прояви с откриване на авторска изложба „Портали“ на художника Димитър Димитров – „Мимо“ от 18:30 ч. в галерията на културния институт. Участие ще вземат трио от „Симфониета „София“.