„Симфониета „София“ и солисти от НМА с концерт в рамките на 49-то издание на музикалния фестивал „Софийски музикални седмици“

„Симфониета „София“ и солисти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ изнесоха концерт на 29 май в рамките на 49-то издание на музикалния фестивал „Софийски музикални седмици“. Своя дебют в концертната зала на музикалната академия с оркестъра направиха кларинетистът Георги Георгиев, пианистът Николай Желязков и Натан Гроот на виола. Специално да дирижира този концерт бе поканен бившият възпитаник на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ Рикардо Авербах (Бразилия). В програмата бяха изпълнени произведения от Ейтор Вила – Лобос, Карл Мария фон Вебер, Йовчо Крушев, Фредерик Шопен, Юли Дамянов  и Арън Копланд.

*Рикардо Авербах е роден в Бразилия в семейство с български корени. Завършва дирижиране в НМА „Проф. П. Владигеров“ – София при проф. Влади Симеонов и проф. Васил Арнаудов. Защитава докторска степен в университета в Мичиган. Директор е на Департамента по оркестрово дирижиране в Университета на Маями и президент на Съюза на университетските диригенти на САЩ. Бил е гост – диригент в 15 страни в света. Носител е на наградата „American prize“ за най – добър университетски диригент на САЩ.

„Софийски музикални седмици“ е част от събитията в календара на Столична община за 2018 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“, Европейската фестивална асоциация за 2017-2018 г.