Руският цигулар Савва Зверев изнесе концерт със „Симфониета „София“ и гост-диригента Кирил Ламбов

На 27.02.2019г. оркестър „Симфониета „София“ изнесе концерт под палката на българския диригент и копмозитор Кирил Ламбов. Събитието се проведе със специалното участие на младия цигулар Савва Зверев от Русия, който е лауреат на международни конкурси и понастоящем учи в консерваторията в Манчестър.

Музикалната програма започна с изпълнение на Увертюра към операта „Абу Хасан“ от Карл Мария фон Вебер. След това бе изпълнен Концерт за цигулка и оркестър от Феликс Менделсон Бартолди, където Зверев показа виртуозност, съчетана с брилянтна техника и дълбоко премислена и почувствана индивидуална интерпретация. Впечатляващият цигулар грабна публиката със завладяващата си експресивност на свирене, страстност и енергия.

За финал гост-диригентът дирижира авторските си произведения. Кирил Ламбов, притежаващ уникална пианистична техника, както при изпълнение на класическа, така и на джазова музика, доказа за пореден път, че е не по-малко известен диригент и композитор, а именно със Симфонична поема „Аксак Кулан“, написана по прекрасната казахска легенда „Аксак Кулан“. В програмата звуча и Циганска рапсодия за цигулка и оркестър със солист Савва Зверев, където той отново показа изключителна виртуозност и пламенност.

Циганската рапсодия получи висока оценка от присъстващите музиканти, диригенти и композитори, които определиха произведението за пиеса, която ще бъде изпълнявана с успех по всички световни сцени. Сред официалните гости бе Н. Пр Темиртай Избастин, посланик на Казахстан в България.