Агона Чупи направи своя дебют по дирижиране с оркестър „Симониета „София“

Оркестър „Симфониета „София“ изнесе концерт на 14.06.2019г. в концертната зала на ОКИ „Надежда“. Гост-диригент бе Агона Чупи от Северна Македония, а солист – Визар Кучи на цигулка от Косово.

Събитието е съвместна инициатива на департамента по „Музика“ на НБУ и ОКИ „Надежда“, чиято идея е създаване на мащабно културно сътрудничество на музиканти от различни страни на Европа. В прграмата бяха изпълнени Концерт за цигулка №5 от В. А. Моцарт със солист Визар Кучи, Симфония №1 от Лудвиг ван Бетовен, майсторски водени от диригентката Агона Чупи.

Концертът се яви дипломен изпит на младата диригентка Чупи, която завършва своята бакалавърска степен в университетаСв. Св.  Кирил и Методий в Скопие по специалност оркестрово и хорово дирижиране, а последните две години учи магистърска програма по оркестрово дирижиране в НБУ.

Визар Кучи е концертмайстор на Косовската филхармония и също редовен член на Манхаймската филхармония, Германия. Сътрудничи си с много международни музиканти, които са активни класически изпълнители и като солист, и в различни камерни ансамбли.