Откриване на изложба на художника Богдан Бенев – акрилна техника

На 17.06.2019г. в галерията на „Надежда“  бе откриването на изложба на художника Богдан Бенев – акрилна техника, предоставена от личната колекция на Георги Тодоров.

Тодоров наследява тази колекция от баща си, съхранява я и я реставрира. Нестандартните картини на художника Богдан Бенев, завършил изящни изкуства при световно известния проф. Гюнтер Валтер и при проф. Никол Естел, са характерни със своята оригиналност и ярки цветове. Съавтор е и на металопластиката на Централна жп гара в София. Много от картините му са притежание на български и чуждестранни колекции в Германия, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Холандия и др.

Откриването на изложбата бе съпроводено от музикална програма, а именно премиерно изпълнение на две автроски песни – „Трепетни стрели“ и „Зимен бал“. Песните са по стихове на самия Георги Тодоров, който е и поет, музика и аранжимент на Кирил Ламбов, в изпълнение на певиците Яна Чакалска и Анна Топалова. Музикален домакин на събитието бе самият композитор, пианист и диригент Кирил Ламбов.

Още за художника Богдан Бенев                                                                              Специализирал е във Вайндзее. Има докторат за „Обратна перспектива в изкуството на Изтока и Запада“. Специализирал е също върху „Прилагането на високи технологии в изкуството“ при Никол Естел. Работил е за в-к „Народна младеж“, „Български художник“, сп. „Космос“ и др. научно – популярна литература. Автор е на книги, издадени в Япония. Има и запазени авторски марки – „Дом за хумор и сатира“, Габрово, ИЗОТИМПЕКС, АЕЦ – Козлодуй.