Предстоящ концерт на Дуо „Бояджиева – Темнисков” и „Симфониета „София”

Дуо Бояджиева – Темнисков

През 2008 г. Росица Бояджиева – флейта и Николай Темнисков – туба създават първото по рода си в България дуо между флейта и туба. Тържественият концерт на Духовия оркестър на гр. Добрич по повод 45-годишнината от основаването му е първото музикално събитие, на което ансамбълът се изявява.

Наречено от критиците „български изпълнителски феномен” дуото е определяно още като „оригинално”, „необичайно” и „интересно”. Много български и чуждестранни композитори, сред които Стоян Бабеков, Румен Бояджиев-син, Петър Крумов, Васил Казанджиев, Николай Кауфман, Ян Тегтмайер, Алън Лорилард, Александре Мастранджело и др., създават музика специално за него. Именно необичайността на формацията, по мнението на академик Васил Казанджиев, е „предизвикателството към българските композитори да сътворят нещо безпрецедентно в установената практика”.

Дуото „Бояджиева – Темнисков” концертира активно както в България, така и в чужбина. Участва в множество престижни форуми – „Нова българска музика”, „Камерна сцена София”, „Славянска прегръдка”, „Международен архитектурен пленер” и др. Гостува и солира на духови оркестри в страната. Ангажира се с концерти за деца и младежи под формата на музикални приказки и образователни лектории. Високото професионално ниво, разнообразният репертоар, непринудената и положителна реакция на публиката го превръщат в желан гост на все повече музикални събития.

На 18 октомври (петък) от 18:30 ч. в Концертната зала на ОКИ „Надежда” Дуо „Бояджиева – Темнисков” и „Симфониета „София” ще изнесат концерт по случай 10-годишнината на камерния състав. Диригенти на събитието ще бъдат Свилен Симеонов и Росица Бояджиева. С участието на Теодор Пазов – пиано.

Заповядайте!