„Новите будители“ на България в ОКИ „Надежда“

Вече традиционно на 1 ноември ОКИ „Надежда“ организира концерт с участието на талантливи млади изпълнители по повод Деня на народните будители. Събитието ознаменува уважението и паметта към нашите предшественици, изградили духовните ни устои, съхранили национални­те ни ценности, морал и култура, осигурили приемствеността между миналото, настоящото и бъдещото поколение, вдъхновявали с мисъл и постъпки.

И тази година солисти на „Симфониета „София“ бяха деца – ученици в националните музикал­ни училища, носители на множество награди от наши и международни конкурси. И макар концертите с деца да са сред най-тежките и отговорни за оркестъра, по мнението на диригента Свилен Симеонов, те винаги са приемани с голяма радост и въодушевление. Пре­пълнената зала и бурните овации на публиката са свидетелство, че българският национален дух е жив и в лицето на тези деца виждаме „Новите будители“ на България.

С голяма доза смелост и сериозен репертоар в програмата участваха Константин Башиков – пиано, Атанас Георгиев – цигулка, Аннабел Йорданова – флейта и Антон Георгиев – цигулка.

Музикалната вечер започна с изпълнение на Концерт за пиано и оркестър в ре мажор от Йозеф Хайдн със солист Константин Башиков. След известното класическо произведение прозвуча „Легенда“ от Хенрик Виенявски със солист Атанас Георгиев. С много ефирност и романтичност настроението смени Аннабел Йорданова, която солира на Концертино за флейта и оркестър от френската композиторка Сесил Шаминад.

Като своеобразен контрапункт на последното произведение в програмата „Симфониета „София“ изпълни оркестровата пиеса на младата композиторка с българо-френски произход Елизабет Ангот-Барановска – „Orchesterstuck“. Написана преди три години и с първо изпълне­ние в България на този концерт, тази съвременна творба, носеща експресията и сложността на днешното време, е изградена изцяло като метроритмичен експеримент. Както се изрази диригентът Свилен Симеонов, когато представи произведението на публиката, пиесата олицетворява реда, последван от хаоса и възвръщането на равновесието и хармонията.

Концертът завърши с изпълнение на Интродукция и Тарантела от Пабло де Сарасате със солист Антон Георгиев.

С благодарност към днешните будители – учители и радетели за знание и култура, които възпитават бъдещето на България, вечерта завърши с много цветя и подаръци.

Трябва да бъдем горди като нация, че едни от най-почитаните ни празници са Денят на българ­ската азбука и просвещение и Денят на народните будители.

Автор: Ева Матева