Съвършенство от Брух – виртуозите Марио Хосен и Марта Потулска със „Симфониета „София“

Виртуозите Марио Хосен и Марта Потулска солираха на „Симфониета „София“ под диригентството на Свилен Симеонов в Концерт за цигулка, виола и оркестър, оп. 88 от Макс Брух. Изпълнението бе част от цикъла на Общински културен институт „Надежда“ „Годишни­ни на бележити композитори”. В програмата на 31.01.2020 г. бе включена още и Симфония № 36, До мажор, KV 425 „Линц” от Волфганг Амадеус Моцарт.

Концертът започна с великолепно изпълнение на „Симфониета „София“ на едно от върховите постижения в световната симфонична музика – Симфония № 36 „Линц“ от В. А. Моцарт, в което характеристиките на епохата и индивидуалния облик на творбата бяха показани по блестящ и категоричен начин.

Втората част, в почит на немския композитор Макс Брух (1838 – 1920), ни въведе в сти­листиката на традиционния немски късен Романтизъм. Прекрасният Концерт за цигул­ка, виола и оркестър, оп. 88, съчетаващ мелодичност, изисканост и фина оркес­трация, бе майсторски представен от Марио Хосен, цигулка и Марта Потулска (Полша), виола. Станахме свидетели на едно красиво и чувствено изпълнение, безупречно взаимодейс­твие между солистите, виртуозност и възхитите­лен звук, съвършена интерпретация, в която диалогът между виолата и цигулката ни остави без дъх.

Ева Матева