„Пет съвременни гледни точки към българския фолклор“ от Анита Кьосева

Традиции и съвременност си дават среща в откритата на 03.02.2020 г. в Галерия ОКИ „Надежда“ фотоизложба на Анита Кьосева „Пет съвременни гледни точки към българския фолклор“.

От дистанцията на времето експозицията показва непреходността и красотата на народното творчество. Чрез средствата на визуалното изкуство и модата фотографиите представят в една нова трактовка приложението на фолклора в съвременното облекло. От употребата на отделни елементи до преките цитати на традиционната българска носия, образите на петте жени от снимките пленяват с красотата на автентичните български шевици, орнаменти и багри. Кадрите изтъкват индивидуалното, поставяйки акцент върху неувяхващата омайност на българското културно наследство. Резултатът – една оригинална, естетически издържана амалгама от минало и настояще, която си заслужава да се види.

Музикален домакин на представянето бе Джаз формация „София“ в състав: Калин Жечев, Бойчо Дечев, Ясен Василев, Иван Андреев и Димитър Бакърджиев.

Изложбата ще остане в Общински културен институт „Надежда“ до 02 март 2020 г.

Ева Матева

_ _ _

Анита Кьосева завършва 24 СОУ „Пейо Яворов“ с профил „Фотожурналистика“. Специализира в НПГПФ по фотография, висше училище – УНУБИТ, където се развива в областта на медиите, рекламата и печата. В професионалната си кариера е работила като фотограф във фотостудио, фоторепортер, а в последните години – като портретист, ретушер и графичен дизайнер. Нейни снимки са публикувани в различни български печатни медии и сайтове.