Проф. Милена Моллова отбеляза 80-годишния си юбилей заедно със „Симфониета „София“

Световноизвестната пианистка проф. Милена Моллова бе солист на „Симфониета „София“ в първия от двата концерта, с които тя отбеляза 80-годишния си юбилей. Концертната зала на Общински културен институт „Надежда“ се оказа тясна за желаещите да се докоснат до огромния ѝ талант.

На 21.02.2020 г., дни след рождения ѝ ден, голямата българска изпълнителка предста­ви Концерт за пиано и оркестър № 3, до минор, оп. 37 от Лудвиг ван Бетовен. На диригентския пулт пред оркестъра застана маестро Свилен Симеонов. В програмата звуча още Симфония № 1, до мажор, оп. 21 от великия композитор, а събитието бе част от цикъла „250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен“.

За организаторите и публиката бе изключително голяма чест, че проф. Моллова участва именно в тази програма. Творчеството на Бетовен е важна част от нейния репертоар. То преминава като пътеводна нишка през дългата ѝ и плодотворна кариера. През години­те проф. Моллова многократно е изпълнявала неговите концерти за пиано и оркестър, клавирните му сонати, сонатите за пиано и цигулка, осъществявала е записи. Емблема­тично остава изпълнението ѝ на 32-те клавирни сонати, представени в цикъл от девет концерта, както и двата цикъла с изпълнение на сонатите за пиано и цигулка – предиз­викателство, с което се наемат много малко пианисти.

Концертът за пиано и оркестър № 3, който проф. Моллова изпълни за своя юбилей, е още по-специален, тъй като именно с него, на 13-годишна възраст, тя дебютира със Софийска филхармония. Истинско удоволствие бе да се наблюдават устремът, пламъкът и енергията, с които проф. Моллова представи произведението. Рядко се срещат изпълнители, поддържащи през такъв голям период от време висок профе­сионализъм и качество на изпълнение.

След продължителните аплаузи проф. Моллова получи цветя и поздравителни адреси от директора на Общински културен институт „Надежда“ Анна Дамянова и от Департа­мент „Музика“ към НБУ.

Ева Матева