Младият пианист Теодор Пазов спечели Първа награда на конкурса GREAT COMPOSERS COMPETITION, 2020

Младият пианист Теодор Пазов спечели престижната Първа награда в международния музикален конкурс за изпълнители GREAT COMPOSERS COMPETITION, Masters of Concerto, който се провежда ежегодно в онлайн формат чрез видеозаписи. Там той участва в категорията Майстори на концерта за пиано. Видеозаписът, с който се класира на първо място е от концерта му с оркестър „Симфониета „София“ към Общински културен институт „Надежда“ под диригентството на Свилен Симеонов от 18.10.2019 г., в който изпълни Концерт за пиано и оркестър в ла минор, оп. 16 от Едвард Григ.

В Майстори на концерта за пиано се допускат инструменталисти до 25-годишна възраст от всякакви националности и държави. Теодор Пазов спечели престижното отличие в шеста възрастова група – 20 – 22-годишни изпълнители.

„Журито оценява високо музикалната и емоционалната страна на изпълнението на кандидата. Целта е интерпретацията на произведението да завладее публиката, а изпълнението на Теодор беше точно такова – емоционално, музикално изпълнение с големи градации и кулминации, вълнуващо и блестящо“ – с гордост заяви препода­вателката му по пиано от музикалното училище Антонина Бонева. И допълни, че българската школа е много добра, особено в по-малка възраст. Има много деца, които се представят отлично и печелят награди на международни конкурси, а това е похвално, тъй като по този начин се измерва нивото спрямо световните стандарти.

ОКИ „Надежда“ честити наградата на Теодор Пазов и му желае здраве, вдъхновение и много бъдещи успехи. Поздравления за него и неговите преподаватели!

– – –

Теодор Пазов е роден през 1999 г. в гр. София. Учи в НМУ „Л. Пипков” в класа по пиано на Антонина Бонева. Завършва средното си образование през 2018 г. и в момента е студент във Висшето училище за музика и театър в Хамбург, в класа на проф. Мария Янкова. Участва в майсторски класове на проф. Григорий Грузман, проф. Бернд Гьотцке, проф. Людмил Ангелов, проф. Иван Дреников, проф. Михаел Владковски, проф. Хенри Зигфридсон, доц. Дмитрий Рацер, проф. Катаржина Попова-Зидрон и др. От 2014 г. е курсист на проф. Людмил Ангелов в НБУ. Стипендиант е на фондациите „Консонанс”, „Комунитас” и Американска фондация за България. Носител е на редица награди от национални и международни конкурси и фестивали.

Теодор Пазов е участник в множество концерти в рамките на фестивалите „Софийски музикални седмици“ в зала „България“ и НДК, „Пиано Екстраваганца” в залата на Централен военен клуб, в концертните зали на НМУ „Любомир Пипков” и НМА „Проф. Панчо Владигеров”, Полски културен институт, Френски културен институт, Къща-музей „Панчо Владигеров” в София и др. През 2016 и 2017 г. е солист на Симфониета – Враца, а през 2019 г. – на оркестър „Симфониета „София”. През м. септември 2020 г. Теодор Пазов изнесе солов рецитал в залата на Съюза на българските композитори в рамките на 51 Международен фестивал „Софийски музикални седмици“.