„170 години от рождението на Иван Вазов“ – новата изложба в ОКИ „Надежда“

По повод Деня на народните будители, 1-ви ноември, Галерия ОКИ „Надежда“ представи „170 години от рождението на Иван Вазов“ – изложба за житейския път и творчеството на един от най-големите родолюбци в българската литературна класика. Обявен за „Народен поет“ и патриарх на българската литература, Иван Вазов е изразител на мъките, страданията и надеждите на българския народ в едни от най-съдбовните времена за България. С тревога, грижа и любов към родината той описва борбата за свобода, обединение и независимост. Оставеното от него литературно наследство вълнува българското съзнание и днес.

Експозицията включва биографични данни и снимков материал. Показва семейството на писателя с акцент върху изтъкнатите дейци, общественици и военачалници, произлезли от него. Отбелязва накратко личния му живот и важните за него хора. Представя творчеството му.

Изложбата е осъществена от Емилия Раднева – организатор „Реклама“ в Общински културен институт „Надежда“, която подбра, обработи и подреди материалите в нея. Официалното откриване бе на 29.10.2020 г., с участието на музикантите от Джаз формация „София“.

Е. Матева

– – –

Вижте още:

„Софийската Мала Света гора“ – късчета история във фотоизложба, посветена на празника на София

„Пет съвременни гледни точки към българския фолклор“ от Анита Кьосева

Художничката Мариана Мръвкова със самостоятелна изложба в ОКИ „Надежда“