Изкуство, духовност, живот – концертът на солистите от „Симфониета „София“ за Деня на народните будители

С изкуство и духовност, Общински културен институт „Надежда“ почете един от най-светлите български празници. В духа на просвещението, солисти от „Симфониета „София“, със „Симфониета „София“ под диригентството на маестро Свилен Симеонов, представиха концерт, посветен на Деня на народните будители. Събитието се състоя на 30.10.2020 г. в концертната зала на ОКИ „Надежда“ и ни остави с вярата, че в тази трудна извънредна ситуация именно изкуството и културата ще ни съхранят и върнат към нормалния живот.

Солистите на „Симфониета „София“ плениха публиката с разнообразна концертна програма. Тяхното високо професионално ниво, живост, вдъхновение и вложена в изпълненията емоция бяха високо оценени и аплодирани. Звучаха части от пет концерта за различни инструменти, носещи стилистиката на различни епохи и една инструментална пиеса.

Сабина Йорданова, фагот, изпълни Концерт за фагот и оркестър в сол мажор от създателя на жанра на соловия инструментален концерт Антонио Вивалди. В изпълнение на Таня Спасова, виола, чухме прекрасния Концерт за виола и оркестър в сол минор от английския композитор Сесил Форсайт. Миглена Маркова, флейта, представи Концерт за флейта и оркестър, ре мажор, оп. 283 на Карл Райнеке. Чухме още Концерт за виолончело и оркестър в ре мажор от Йозеф Хайдн, изпълнен от Венцислав Хърков, виолончело и Концерт за обой и оркестър, до мажор от Волфганг Амадеус Моцарт, представен от Аяано Сато, обой. За финал прозвуча прелестната „Любовна песен“ за цигулка и оркестър от Фриц Крайслер, изпълнена от Виолина Бързакова, цигулка. Творбата бе специално оркестрирана за този концерт от маестро Свилен Симеонов.

В контекста на един от най-българските празници, когато почитаме с благодарност миналите и настоящите будители, запазили националното ни съзнание, музикантите от „Симфониета „София“ чрез своя труд показаха, че продължават мисията да просвеща­ват хората, да вдъхновяват и поддържат българския дух.

Е. Матева

– – –

Вижте още:

„Новите будители“ на България в ОКИ „Надежда“ – 01.11.2019 г.