Триумф на победителите, апотеоз на всенародната радост и сила – „Симфониета „София“ с върхови произведения на Бетовен в Централния военен клуб

В тежка за изпълнение и емоционално-изтощителна програма, „Симфониета „София“ към Общински културен институт „Надежда“, под диригентството на маестро Свилен Симеонов, представи Увертюра „Егмонт“, оп. 84 и Симфония № 7, ла мажор, оп. 92 от Лудвиг ван Бетовен. Концертът се проведе на 13.11.2020 г. в зала „Концертна“ на Централен военен клуб, София и се яви кулминация на събитията, инициирани от ОКИ „Надежда“, в чест на 250-годишнината от рождението на великия композитор. Съор­ганизатори бяха Министерство на отбраната на Република България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Величествената музика към „Егмонт“ на Гьоте прозвуча във великолепна интерпрета­ция, представяща с точност идейните и стилови черти от творчеството на композитора. Яркият тематизъм и героико-драматичният характер на програмната творба, с тяхната универсалност и дълбочина, бяха предадени превъзходно и целеустремено от „Симфониета „София“ под вещото ръководство и емоционалната натура на диригента.

Във втората част бе изпълнена Симфония № 7, ла мажор, оп. 92 – едно от най-добрите произведения на Бетовен, по негово собствено мнение и една от най-забележителните творби в световния симфонизъм. Скръбната драматична музика на втората част от симфонията, изобразяваща траурна процесия, диригентът Свилен Симеонов посвети на всички, които в сегашната сложна ситуация на пандемия са изгубили битката с COVID-19. Творбата, в нейната цялост, съчетаваща героичното и жанрово-танцувалното начало, завърши с апотеоз на радостта и победата на светлите сили, представен внушително и категорично от оркестъра.

Ева Матева

_ _ _

Вижте още:

Бурни аплодисменти за солистите на „Симфониета „София“ и целия оркестър в Централния военен клуб

„250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен“ – проф. Жени Захариева със „Симфониета София“

Проф. Милена Моллова отбеляза 80-годишния си юбилей заедно със „Симфониета „София“

Изключителен успех за „Симфониета „София“ в Италия

_ _ _