За християнските ценности и писането на книги – в разговор с писателката Здравка Евтимова

Броени месеци след като получи най-престижното българско литературно отличие – Националната награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос в националната книжовна култура, един от най-нашумелите съвременни български писатели – Здравка Евтимова гостува на Общински културен институт „Надежда“. На 20.11.2020 г., в навечерието на светлия празник Въведение Богородично, тя участва в среща-разговор, посветена на Деня на християнското семейство. Музикален домакин на събитието бе трио от „Симфониета „София“ в състав: Надя Петрова (флейта), Велян Ванков (виола) и Палмира Грибнева-Томанова (виолончело).

Здравка Евтимова е български писател и преводач на англоезична художествена литература. Твори в областта на късия разказ и романа, а нейни произведения са публикувани в над 30 страни по света. Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд. От 2019 г. е председател на българския ПЕН-клуб. Работи като преводач в Министерството на отбраната. Живее в родния си град Перник.

Името на Здравка Евтимова придоби особено голяма популярност през 2019 г., след като нейният разказ „Кръв от къртица“ бе включен в учебник по литература в САЩ. Пи­сателката е специален гост на различни културни събития, телевизионни предавания, срещи, разговори. Незабравими остават силно въздействащата ѝ реч от тазгодишната церемония в памет на Васил Левски, както и словото ѝ по случай 170-тата годишнина от рождението на Иван Вазов.

Творбите на Здравка Евтимова се отличават с реализъм, социална ориентираност и психологическа дълбочина. Засягат болни теми от съвременната действителност, носят общочовешки послания. Обикновеният човек с неговата трудна съдба; ежедневната борба с житейските обстоятелства и несгоди; доброто, лошото и границата помежду им; трагизмът, тъгата и преосмислянето на ценности и добродетели са в центъра на проблематиката в нейните произведения.

Като писател, преводач, съпруга и майка, Здравка Евтимова сподели пред своите почитатели в ОКИ „Надежда“ вижданията си за християнските ценности, семейството и възпитанието, за ролята на подкрепата и човечността в отношенията, за почтеността и достойнството. В този неусетно преминал разнопосочен разговор тя разказа за първото си детско съчинение; за твърдия характер и упоритостта в преследването на мечтите; за стремежа, развитието и самообогатяването. Говори за трудния път на завършената книга до издаването ѝ, за преводите, за любовта към писането и успокоението, което ѝ носи. Обясни причината за предпочитанието си към кратките форми и изборът да пише къси разкази. Разкри откъде черпи сюжетите за творбите си. Говори за изконната връзка със земята.

Пожелаваме си нови срещи със Здравка Евтимова и ги очакваме с нетърпение. Благодарим за интересния и пълноценен разговор!

Ева Матева