8 МАРТ – Денят за междунардно признание на обществените, икономическите и политическите постижения на жените

Честит празник на всички жени!

Поздравяваме ви с изпълнение от 2017 г. на Джаз формация „София“ по повод днешния празник!

8 март – Международният ден на жената. Денят в който днес показваме благодарност и признателност към жената, майката. Днес 8 март се е превърнал в светъл празник, но историята му е градена от малки триумфи за отвоюване правото на глас, право да мажеш да гласуваш и да бъдеш избирана, в борбата за еманципация.

За първи път денят на жената е бил отбелязан на 23.02.1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. 8 март е празник с много лица и ако днес е повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях, то историята ни сочи, че това е празник от жената за жената. Ако се разровим в историята ще видим, че майчинстовото и любовта не са причините датата 8 март да бъде обявена от ООН за Международен ден на жената.

Назад към историята:

На 8 март 1857 г. в Ню Йорк жени от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Две години по-късно, същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат, което се оказва важно за всички онези, които са се борили за правата на жените в Западна Европа и САЩ през годините на студената война.

На 8 март си пропимняме за всички онези жени, които са проправяли пътя с митинги, демонстрации, пламенни речи на трибуни пред вдъхновено множество, за да имаме днес равни права спрямо мъжете във всички сфери.

  • 1908 г. жени организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване;
  • Първата международна конференция на жените се провежда на 27 август 1910 г., където по предложение на социалистката Клара Цеткин се приема през пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. Една година по-късно Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Германия, Дания, Швейцария, Австрия, а през 1913 г. във Франция и Русия.
  • На Запад Международния ден на жената се отбелязва през 1910-те и 1920-те, но постепенно замира. Подновява със зараждащия се феминизъм през 1960-те.
  • В България 8 март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Започва да се празнува след 9 септември 1944 г., а честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти след 1960 г.

Днес В България денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че някои българи считат Благовещение (25 март) за християнския празник на майката и жената.

Във фотогалерията представяме някои от жените, чиито имена се нареждат в световната история на женската еманципация.

*В материала са използвани факти и години, базирани на Уикипедия.