Смях и интриги в „Слугинята господарка“ от Перголези

Как се става от слугиня господарка, каква е връзката между липсата на шоколад и женитбата и как действа концепцията за изнудването в епохата на Барока ни разясниха по особено забавен начин действащите лица в комичната опера на Перголези „Слугинята господарка“. Представлението се игра на 11.03.2021 г. на сцената в Общински културен институт „Надежда“. В ролите видяхме сопраното Ангелина Манчева като Серпина, баритонът Антон Радев като Уберто и мимът Роберта Матели като Веспона. Операта е по либрето на Дженаро Федерико. В режисьорското амплоа влезе Роберта Матели, диригент на спектакъла бе маестро Свилен Симеонов, участва оркестър „Симфониета „София“.

Концертната зала на ОКИ „Надежда“ рядко става домакин на събития от подобен характер. Представянето на музикално-сценични произведения не е основната насока в дейността на съставите към културния институт, но разнообразието, което внесе настоящата постановка, веселият сюжет и убедителната игра на гостуващите оперни артисти срещнаха изключително широко одобрение от страна на публиката. Темата за домогването и интересите, позната откакто свят светува, разсмя от сърце присъства­щите на представлението. Подмамване, арогантност и женски хитринки завладяха залата чрез чудесното артистично и вокално превъплъщение на Ангелина Манчева. Нейни достойни партньори в комичните ситуации бяха Антон Радев и Роберта Матели.

Операта в две действия „La serva padrona“ или „Слугинята господарка“ е едно от малкото произведения на Джовани Батиста Перголези с доказана автентичност на авторството. Написана е през 1733 г. като интермецо, което да запълва със забавно съдържание антрактите в представленията на друга опера от композитора. Става въпрос за операта серия „Il prigionier superbo“, която не постига успех. За разлика от нея обаче, съпътстващото интермецо се превръща в една от най-известните музикално-сценични творби на XVIII в. и еталон в жанра на комичната опера. Макар и посмъртно „Слугинята господарка“ донася международна слава и признание на своя създател.

Подобно на първоначалното предназначение на „Слугинята господарка“, в концерта на 11 март програмата бе запълнена и с други изпълнения. Чухме „Музика на водата“ от Хендел и Увертюра за духови инструменти от Менделсон, оркестрирани от маестро Свилен Симеонов за духов състав от „Симфониета „София“. Звуча и прекрасната IV част от „Серенада“ оп. 44 за духови инструменти, виолончело и контрабас на Антонин Дворжак.

Ева Матева