„Симфониета „София“ с премиерно за България изпълнение на композиции от Емануел Сикора

Оркестърът представи четири творби от композитора, създадени в периода април – декември 2020 г.

„Симфониета „София“ към Общински културен институт „Надежда“ изпълни премиерно за България програма с нови произведения на съвременния композитор Емануел Сикора. Концертът, проведен на 16.04.2021 г., премина под ръководството на главния диригент на оркестъра – маестро Свилен Симеонов, чиято бе и идеята за реализацията на този проект. Солист в програмата бе Божена Иванова – пиано.

Сред представените творби звучаха „Симфоничен прелюд“, „Краковяк“, „Фантазия“ за пиано и оркестър и Концерт за пиано и оркестър в ми минор на набиращия все по-голяма международна популярност американски композитор от перуански произход. И четирите произведения са създадени през предходната 2020 г. Сравнително кратки като продължителност, тези композиции на Сикора наситиха програмата с романтич­ност и лежерност. Семпъл звук и пестеливост на изразните средства, подчертана и преднамерено търсена опростеност, лекота и финес в партията на пианото контрасти­раха с плътната фактура и масивната, на моменти драматична звучност в оркестъра. В тематично отношение произведенията формираха една своеобразна мозайка от оригинални авторски идеи, умело съчетани с асоциации и препратки към известни музикални творби от епохата на Романтизма.

Изпълнението на Божена Иванова импонира с ефирност и изразителност. Нейната прецизност и отношение към детайлите бяха ключови за цялостното положително впечатление от концерта. Поради по-малката продължителност на избрания репертоар, програмата бе допълнена с творби на други композитори. Известни произведения от Дворжак, Брамс и Маскани, кореспондиращи стилово с композициите на Сикора, се вписаха сполучливо сред тях. Събитието остави усещане за едно много приятно и релаксиращо преживяване на фона на продължаващата пандемична обстановка.

Ева Матева