ОКИ „Надежда“ и ОКИ ДК „Средец“ с обща инициатива по случай 24 май

Художествени състави към двата културни института зачетоха с концерт светлия български празник.

„Симфониета „София“ с главен диригент Свилен Симеонов и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович и асистент-диригент Галина Луканова посветиха съвместния си концерт на един от най-почитаните български празници. По повод предстоящия 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, те се събраха за обща изява в израз на преклонение пред духовните ценности, предавани през поколенията. Античният културно-информа­ционен комплекс „Сердика“ в центъра на София се превърна в сцена за представителното събитие, което се проведе на 19 май 2021 г.

Концертът представи красива програма, изградена предимно от барокови произведе­ния. Бяха изпълнени известни творби от Хендел, Вивалди и Моцарт. Тържествено начало на проявата постави бляскав фрагмент от „Музика за фойерверг” на Георг Фридрих Хендел, който прозвуча в аранжимент на Свилен Симеонов за духови инструменти. В негови аранжименти за същия състав чухме и прочутия хор „Алилуя“ из ораторията „Месия“ на Хендел, и завладяваща­та ария „Царицата на нощта“ от „Вълшебната флейта“ на Моцарт. Солист на последното произведение бе Джулио Бозетти – обой.

Антонио Вивалди, от чиято смърт през настоящата година се навършват 280 години, бе почетен подобаващо в концерта. Композиторът, придобил значителна популярност в Европа приживе с изключително стойностните си инструментални концерти, големия брой опери и църковни хо­рови творби, бе представен в програмата с три произведе­ния. Концерт за цигулка, виолончело и струнен оркестър в си-бемол мажор със солисти Кремена Николова – цигулка и Венцислав Хърков – виолончело, Концерт за две цигул­ки и струнен оркестър в сол мажор, в който към тях се присъедини Ралица Петкова – цигулка и „Gloria“ – за солисти, хор и оркестър в ре мажор със солист Доброслава Иванова – алт, съставиха останалата част от програмата.

Концертът предизвика голям интерес и положителни отзиви както от дошлите специал­но за събитието хора, така и от случайните минувачи, пресичащи столичното Ларго.

Ева Матева

_ _ _

Вижте още:

„Младите таланти на НМУ „Любомир Пипков“ със „Симфониета „София“

„Симфониета „София“ откри XXIX-тия Международен конкурс „Музиката и земята“

„Симфониета „София“ с премиерно за България изпълнение на композиции от Емануел Сикора
_ _ _