Live Aid – 36 години от най-мащабния благотворителен концерт за набиране на средства за гладуващите в Етиопия

На 13 юли 1985 г. 6-часовият „суперконцерт“ Live Aid е събрал над 125 милиона долара за облекчаване на глада в Африка

Етиопия – една потенциално богата страна, тънеща в мизерия, където милиони деца са застрашени от глада. В Майката на кафето гладната криза започва от 1970-те години и продължава до днес. Дяволският кръг от глад и бедност, животинските трупове в опустошените земи на Африка оставят болезнена следа в ирландския музикант Робърт Гелдолф. Носителят на титлата „Човек на мира“ решава през 1984 г. да създаде и запише песен в полза на гладуващите там, а на 13 юли следващата година организира най-мащабния благотворителен концерт Live Aid.

 Как възниква идеята за Live Aid?

Музикантът Робърт Гелдолф пътува до Етиопия през 1984 г. Фронтменът на рок групата „The Boomtown Rats“, повлиян от новинарските репортажи за убиеца на стотици етиопци – глада, го кара да направи нещо, с което да помогне на тези хора. Гелдолф решава да се свърже с най-добрите поп изпълнители на Ирландия и Великобритания, с които записват парчето „Знаят ли, че е Коледа?“. Песента е изпълнена от „Band Aid“, където тогава са участвали Culture Club, Duran Duran, Phil Collins, U2, Wham! и други. Сингълът събира над 10 милиона долара за гладуващите в Африка, превръща се в хит и тогава става най-продаван във Великобритания. Успехът на тази инициатива амбицира Гелдолф да осъществи по-глобален проект – благотворителен концерт, насочен към набиране на повече средства и повишаване на осведомеността за тежкото положение на много африканци. За 10 седмици успява да събере едни от най-популярните изпълнители и артисти за Live Aid. Така на 13 юли 1985 г. 6-часовият „суперконцерт“ събира над 125 милиона долара за облекчаване на глада в Африка. Официалното откриване е на стадион „Уембли“ в Лондон от принц Чарлз и принцеса Даяна. Рок и поп спектакълът се превръща в световно събитие, предаван пряко от телевизиите на 150 страни, излъчващи за 1,9 милиарда зрители.

Песента „Знаят ли, че е Коледа?“ освен, че става хит номер 1 в САЩ, вдъхновява американските поп изпълнители да се съберат и да изпълнят „We Are the World“ – песен, написана от Майкъл Джексън и Лайнъл Ричи. Приходите оттам – около 60 млн. лв. долара също отиват в помощ за бедстващите на Черния континент. Робърт Гелдолф продължава благотворителността и през юли 2005 г. организира в 11 страни по света поредица от концерти „Live 8“. Умишлено спектаклите са били планирани преди годишната среща на върха на Г-8, за да увеличат политическия натиск за справяне с проблема с бедността по света. В красйна сметка Г-8 тогава гласува да анулира дълга на 18 от най-бедните държави в света, удвоява годишната помощ за Африка и прави по-достъпни лекарствата за СПИН.

В духът на доброто, здравето и мира, в началото на 2021г. Ирландия излзе с предложение пред страните от ЕС за организиране на едновременни концерти в стил „Live Aid“, за ​​да бъде отбелязана победата над Covid-19. Предложението бе на ирландския министър на културата г-жа Катрин Мартин и бе прието топло от европейските й колеги. Мартин поясни, че мрежа от концерти „Covid Aid“ също може да събере пари за нуждаещите се, включително и за хилядите изпълнители в цяла Европа, които бяха силно засегнати от пандемията.

Оставаме в очакване за следващата порция „Live Aid“ – „Covid Aid“, с която целият свят ще отбележи тържествено победата над Covid-19.

Снимки – Уикипедия
Източници: www.history.com; www.britannica.com; www.irishmirror.ie

_ _ _

***

Благотворителни инициативи в ОКИ „Надежда“:

„Обединена Надежда за Вяра и Виви“ в седмицата на благотворителността в ОКИ „Надежда“

ОКИ „Надежда“ отбеляза  Световния ден на хоровото изкуство с благотворителен концерт

***

Следете културния афиш на ОКИ „Надежда“ и във Facebook.