239 години от премиерата на Моцартовия шедьовър „Отвличане от Сарая“

У нас „Отвличане от сарая“ е изнесена за пръв път в София през 1928 г. с диригент Т. Хаджиев и режисьор Хр. Попов
През 2018 г. комичната опера бе представена по един съвременен прочит от „Симфониета „София“ с диригент Свилен Симеонов, под режисурата на Георги Симеонов

Преди 239 години (1782) на днешната дата, 16 юли се е състояла премиерата на операта „Отвличне от Сарая“ от Моцарт. „Бургтеатър“ тогава събира елита на Виена за спектакъла, чиито диригент е бил самият композитор. Премиерата е била посрещната с огромен успех и с нея се ражда немската национална опера, тъй като е първата опера, написана на немски език.

Волфганг Амадеус Моцарт (1756–1791), наричан детето чудо, е може би най-талантливият музикант в историята на класическата музика. Вдъхновението му често се описва като „божествено“ – той работи усърдно, не само, за да стане великият композитор, който е, но и диригент, виртуозен пианист, органист и цигулар. Музиката на Моцарт обхваща опера, симфония, концерт, камерна, хорова, инструментална и вокална музика, разкривайки удивителен брой шедьоври.

За операта „Отвличане от Сарая“:

Операта е поръчана на Моцарт от самия император Йозеф II. „Отвличане от Сарая“, на немски „Die Entführung aus dem Serailе зингшпил в 3 действия. Композиторът се спира на сюжета на зингшпила „Белмонте и Констанца или Отвличането от сарая“ от Кристоф Фридерих Брецнер.

Либретото е дело на артиста Готлиб Стефани. Моцарт взима активно участие в работата на Стефани. „Стиховете не са от най-добрите“ – пише Моцарт за либретото, но ми допадат, тъй като отговарят на моя замисъл“. Либретото е завършено през месец юли 1781 г., а партитурата – в края на май следващата година. Това е доста дълъг срок за Моцарт. Обикновено творческият процес у него е много кратък, но тогава той поглежда с особена сериозност на своето ново произведение.

В сюжетната линия (особено във финала) са направени промени от оригиналния литературен първоизточник на Брецнер. У Моцарт Белмонте не е изчезналият син на Селим паша, а син на най-големия му враг. Въпреки това пашата показва своето благородство. Брецнер няколко пъти публично, чрез пресата, протестира за тези изменения.

Периодът на написването на операта „Отвличане от сарая“ е един от най-щастливите за Моцарт. Това е времето, когато Моцарт вече не е ограничаван от задълженията си на придворен композитор на залцбургския архиепископ. Освен това той най-после има възможност да пише върху немски текст.

 Любопитни факти за Моцарт:

 • Моцарт е бил толкова млад, когато е написал 1-вата си пиеса за цигулка и пиано, че се е нуждаел от помощта на баща си – не за да напише музиката, а за да държи молива!
 • Хайдн и Моцарт стават много добри приятели, въпреки огромната разлика във възрастта им. Хайдн често е признавал без горчивина, че „Моцарт, а не той, е истинският гений на епохата“.
 • Според множество биографи Моцарт е бил изключително нисък. „Той беше забележително малък мъж, много слаб и блед, с изобилие от фина, светла коса, от които беше доста суетен. Тенът му беше неравен, с белези, останали от детска атака на едра шарка“, казва тенорът Майкъл Кели.
 • Композиторът не е писал номера на опус или дати на нотите си и никой не е имал представа колко музика е написал Моцарт – дори самият той – до изключителната каталогизираща работа на Кьохел.
 • Учените разполагат с доказателства, че Моцарт е прекарал огромно количество време, правейки малки усъвършенствания на инструментариума и динамиката на своите ръкописи, разкривайки, че е бил доста придирчив, когато се е опитвал да намери правилния звук.
 • Когато Моцарт научава, че жена му Констанце обича барокова муика, той внимателно изучава работата на Бах и Хендел и пише някои от собствените си фуги за нея. Освен това сопрано солото в неговата Велика меса в до минор е написано за Констанце и тя го пее на премиерата в Залцбург.
 • Компаниите за храни и напитки по целия свят твърдят, че музиката на Моцарт кара техните продукти да растат, узряват и се приготвят по-добре. Малко сме скептични, но хей, малко Моцарт никога не е наранил никого!
 • Големите композитори винаги са били граждани на света, казват, че Моцарт е знаел 15 езика.
 • Учените знаят, че Моцарт не е бил единственият автор на неговия Реквием, който не е могъл да завърши преди смъртта си. Но също така, че основният съавтор на произведението не е Салиери, а Франц Ксавер Зюсмайр, преписвач на Моцарт и един от учениците на Салиери.
 • Ако Моцарт не е бил отровен, как е умрял? Учените все още не са сигурни. Някои вярват, че има нещо общо с хроничния дефицит на витамин D при Моцарт. Други обвиняват медицински злоупотреби и примитивни токсични лекарства. Трети пък вярват, че това е мозъчен кръвоизлив. Но една от най-разпространените теории е, че Моцарт е починал от чернодробно заболяване.
 • Неврологът Ричард Хайер развенчава ефекта на Моцарт – идеята, че човешкият интелект може да се подобри чрез слушане на класическа музика, особено произведения на Волфганг Амадеус Моцарт.

Източници: www.habsburger.net; www.br-klassik.de; en.wikipedia.org; www.connollymusic.com
Снимки – Уикипедия

***

Следете културния афиш на ОКИ „Надежда“ и във Facebook.

***

„Симфониета „София“ и солисти представиха по съвременен прочит оп. „Отвличане от „Сарая“ през 2018 година:

Огромен успех на премиерата на комичната опера на Моцарт „Отвличане от Сарая“

„Симфониета „София“ представя в нов прочит комичната опера от Моцарт „Отвличане от Сарая“

Втори дубъл – пълна зала и бурни аплодисменти на операта „Отвличане от Сарая“