210 г. от рождението на Ференц Лист-единственият, предизвикал истинска „листомания“ с техниката си на пианото

Ференц Лист оставя на следващите поколения над 1400 музикални шедьоври

През 2017 г. „Симфониета „София“ и белгийският  пианист Стивън Ванхауърт изпълниха произведения на Лист в ОКИ „Надежда“

На днешната дата, 22 октомври през 1811г. в Австрия се е родил Ференц Лист – един от най-виртуозните пианисти на всички времена. Единственият, който с техниката си обхваща 12 клавиша наведнъж.

Ференц Лист е един от най-значимите композитори на романтизма на 19-и век. Майка му е австрийка, баща му – унгарец. Той е признат не само заради виртуозността му на пианото и като учител, а и заради откриването му на симфоничната поема и на модерния соло пиано рецитал. Заради способностите си бързо получава одобрението и възхищението на композитори и изпълнители. В приятелското му обкръжение са композиторите Фредерик Шопен, Роберт Шуман, Рихард Вагнер, Ектор Берлиоз, Едвард Григ, Михаил Глинка, Александър Бородин и др.

През 1875 г. Ф. Лист създава музикалната академия „Лист Ференц“ – международен университет за музикални изкуства и концертен център в Будапеща, Унгария. Първоначално Академията е била наричана „Кралската национална унгарска музикална академия“, още „Музикален колеж“ от 1919 до 1925 г. През 1925 г. е кръстена на основателя си Фeрeнц Лист.

Сред многото му забележителни композиции са неговите 12 симфонични стихотворения, два (завършени) пиано концерта, няколко свещени хорови произведения и голямо разнообразие от соло пиано. Симфониите „Данте“ по „Божествена комедия“ на Данте и „Фауст“ по „Фауст“ на Й. В. Гьоте; 19 рапсодии („Унгарска рапсодия“), фантазии, транскрипции и др. Творчеството му е вдъхновено от унгарските национални мелодии и ритми, с емоционално наситена мелодика.

Без съмнение културният живот в Европа през деветнадесети век не би бил същия без Ф. Лист. Животът му е преминал главно с и за музиката, оставяйки отпечатъка на чувственост и романтика в произведенията му. Тогава и в съвременната реалност творбите на Лист са харесвани, смятат се за интересни и актуални и намират своето място на сцените в 21 в.

 Любопитни факти за Лист:

  • Когато попитали Лист като малък какъв иска да стане като порасне – той посочил портрета на Бетовен и отговорил, че иска да бъде като него.
  • На въпроса защо не е написал историята на живота си, Лист е отговорил, „защото бях твърде зает да го преживея“.
  • Лист никога не е бил напълно сигурен в таланта си. През 1832 г. пише на приятеля си Пиер Волф „Умът и пръстите ми работят като проклетия Омир и Юго….., Вебер, Бах, Бетовен са навсякъде около мен. Изучавам ги, медитирам върху тях, поглъщам ги яростно. Освен това тренирам по четири или пет часа на ден ….Ако не полудея, ще намерите в мен художник“.
  • Мотото на Лист през целия му живот е било – „Или добре, или няма начин“.
  • Лист създава единствената си опера на 14-годишна възраст. Творбата му е успешна и веднага е поставена. Бива загубена, но е открита през 1903 година, нарича се „Дон Санчо“.
  • Бъдещият крал на Франция Луи-Филип, докато е все още херцог, организирал спектакъл за операта на Лист в Италия. По време на концерта музикантите от оркестъра са били толкова очаровани от играта на младите таланти, че са пропуснали мястото, където самите те e трябвaло да влязат.
  • Музиката на Лист звучи в редица филмови продукции, едни от които са: популярната му „Унгарска рапсодия“ №2 се ползва в „Том и Джери“, „Флоренс Фостър Дженкинс“, „Бъгс Бъни“, „Блясък“ и др.; Концертът му за пиано №1 звучи във филма „Престъпление“ 2016 и др.
  • Лист е бил много близък с Ричард Вагнер, който е бил женен за дъщеря му.
  • Смята се, че Лист е страдал от SAD (Сезонно афективно разстройство). Умира на 31 юли 1886 г. от пневмония, която предизвиква сърдечен удар в дома на Вагнер. Преди това той е разговарял със своята партньорка Каролин и е споделил, че иска да бъде погребан „без погребална служба, единствено на ниска маса и без музика“. За съжаление неговото последно желания не се е сбъднало – на погребението му улиците са били осеяни с хора, наблюдаващи погребалния кортеж.

Източници: https://www.cmuse.org/franz-liszt-facts/; https://bg.wikipedia.org/wiki/

***

Следете културния афиш на ОКИ „Надежда“ и във Facebook.

***

Пианистът Стивън Ванхаурт и „Симфониета „София“ със съвместен концерт на 19 май

Стивън Ванхауърт и „Симфониета „София“ с брилятно изпълнение на музиката на Ференц Лист