Фреди Меркюри – историята на живота, която може би не знаете

Фронтменът на „Queen“ Фреди Меркюри беше плодовит писател, интровертен емпат и емблематичен музикант. Неговата група е една от най-успешните в света за всички времена, с рекордни продажби над 300 милиона в световен мащаб.
Фреди Меркюри е човекът, чийто глас обхваща 4 октави и е изследван от редица учени. Животът му е превърнат в биографичен филм, носител на Оскар. Меркюри е човекът, който на 23.11.1991 г., ден преди да умре, публично обявява, че е болен от СПИН.

Всеизвестен факт е, че Фреди Меркюри е бил талантлив автор на песни, спиращ дъха оригинален изпълнител и фронтмен на една от най-великите групи на всички времена – „Queen“. Но има много по-малко известни факти за Фреди Меркюри, които разкриват скрити дълбини от живота и работата на човека, роден на 5 септември 1946 г. Ето някои изненадващи неща, които може би никога не сте знаели за него:

1. Фреди Меркюри е роден в Занзибар

Фреди Меркюри е роден в Стоун Таун, Занзибар. Семейството му се мести там, за да може баща му да продължи кариерата си. Преместил се е в Мидълсекс, Англия, когато е бил тийнейджър.

2. Рожденото име на Фреди Меркюри е Фарук Булсара

Фарук Булсара (Farrokh Bulsara) е рожденото му име, законно приема името Фреди Меркюри през 1970 г., когато е създадена „Queen“.

3. Израстнал е в семейство, изповядващо зороастризъм

Зороастризъм е една от най-древните съществуващи религии, съчетаваща космогоничен дуализъм с есхатологичен монотеизъм. Погребението му е извършено от зороастрийски свещеник.

4. Създава групата „The Hectics“

12-годишен Меркюри създава групата „The Hectics“. Тийнейджърската група покрива класически рокендрол мелодии на различни училищни мероприятия до 1962 г., а Меркюри свири на пиано в групата.

5. Фреди Меркюри е имал четири допълнителни зъба

Зъбите са били в задната част на устата му, които са избутали предните напред и са предизвикали неговата запазена марка – свръхзахапка. Той се е притеснявал за начина, по който се появяват зъбите му, но е отказвал да ги оправи, вярвайки, че промяната на нещо в устата му може да промени вокалните му изпълнения.

6. Фреди Меркюри е колекционирал марки

Меркюри е събирал марки от Занзибар, Обединеното кралство, Нова Зеландия и Монако. Неговият албум за колекциониране на марки от детството е едно от малкото притежания, които семейството на Фреди съхранява след смъртта му. През 1993 г. Британският пощенски музей ги придобива и излага на изложби, например на изложбата „Stampex“ от 2016 г., която е включвала и марките, които е събирал Джон Ленън.

7. Работил е на летище Хийтроу

Много преди да стане един от най-известните певци в историята на музиката, Меркюри е заемал малко по-малко бляскава позиция – обработващ багажа на летище Хийтроу.

8. Проектирал е емблемата на „Queen“, известна още като „Queen Crest“

Благодарение на уменията си, подкрепени с диплома по изкуство и графичен дизайн от „Ealing Art College“, Меркюри е успял да бъде нещо повече от просто лице на групата – той е помогнал за тяхното брандиране. Гербът, който той е проектирал, е направен от зодиакалните знаци на цялата група – два лъва за Джон Дийкън и Роджър Тейлър, рак за Брайън Мей и две феи, които представляват знака на Фреди – Дева. „Q“ и короната представляват името на групата, а феникс защитава цялото нещо.

9. Има записан диапазон от почти четири октави

През 2016 г. екип от учени решава да проучи гласа на Меркюри, които установяват, че гласните струни на Меркюри се движат по-бързо от тези на обикновения човек. „Докато типичното вибрато ще се колебае между 5,4 Hz и 6,9 Hz, при Фреди Меркюри е 7,04 Hz“, съобщават „Consequence of Sound“.

10. Фреди Меркюри е бил много срамежлив

Въпреки че е бил известен с дивите си, откровени лудории на сцената, повечето хора, които са познавали лично Меркюри, са споделяли, че е много срамежлив в личния си живот, което е една от причините да дава много рядко интервюта. „В реалния живот никой не познаваше Фреди“, казва колегата от групата Роджър Тейлър. „Той беше срамежлив, нежен и мил. Той не беше човекът, когото знаете от сцената.“

                                                  Снимка: Happy Mag

11. Фреди Меркюри е започнал да пише „Бохемска рапсодия“ през 1968 г.

Десет от 17-те песни в колекцията на Queen от 1981 г. „Greatest Hits” – най-продаваният албум на групата, са написани от Меркюри. Започва да пише най-известната песен на Queen, „Bohemian Rhapsody“, още докато е бил в колежа Ийлинг, когато е получил идея за мелодията, която нарича „The Cowboy Song“.

12. Фреди Меркюри е написал „Crazy Little Thing Called Love“ във ваната

Леглото му не е било единственото необичайно място, където Меркюри е творил. Самият той твърди, че песента „Crazy Little Thing Called Love“ му е отнела между 5 и 10 минути, за да я напише, а времето е било добре прекарано във ваната в хотел в Мюнхен. Меркюри е казал също, че стилът на песента „не е типичен за моята работа, но това е така, защото нищо не е типично за моята работа“.

13. Фреди Меркюри е разкрил, че е болен от СПИН само ден преди да почине

Меркюри и неговият мениджър са били дали публично изявление, че той е болен от СПИН в деня преди Фреди да почине.

14. Една от песните на Меркюри е използвана като тема за Олимпийските игри през 1992 г.

През 1988 г. Меркюри използва добре своите оперни таланти, като си е партнирал с оперната певица Монсерат Кабайе за полуоперния албум „Barcelona“. Той е бил фен на Кабайе, като е споделял, че тя притежава „най-добрия глас от всички съществуващи“. „Barcelona“ е звучала на Олимпийските игри през 1992 г. в Барселона, но Меркюри вече не е бил сред живите. Кабайе излиза сама на сцената, а вокалите на Меркюри са я придружавали.

15. Кръщават астероид на името на Фреди Меркюри

Астероидът, който е кръстен на него, е открит през 1991 г., година след смъртта на Фреди. Получава неговото име през 2016 г., годината, в която той е щял да навърши 70 години. „Дори ако не можете да видите Фреди Меркюри да скача през небето, можете да сте сигурни, че е там, „носещ се в екстаз“, както може да пее, за хилядолетия напред“, казва Джоел Паркър от Югозападния изследователски институт. Астероидът е в орбита в астероиден пояс, разположен между Марс и Юпитер.

16. Фреди Меркюри е бил предан любител на котки

Фреди Меркюри е обожавал котките. Имал една чистокръвна котка – Тифани, дадена му от някогашната му годеница Мери Остин. Всички останали котки на Меркюри са били спасени от приюти. Твърди се, че дори първиет му солов албум „Mr. Bad Guy“ е посветен на котките Джери, Том, Оскар и Тифани.  Бил е известен с това, че е обсебен от котките си и дори се е обаждал, за да говори с тях докато пътува.

Снимка: CNN

17. Известното жълто военно облекло на Фреди Меркюри е било продадено на търг за над 36 хил. долара

Жълтото яке и панталоните, с които Фреди е свирил по време на европейското турне на „Queen“ през 1986 г., са били продадени на търг за над 36 000 долара през 2004 г.

18. Записните сесии с Майкъл Джексън

През 1983 г. Фреди Меркюри е правил записи на няколко песни с Майкъл Джексън в домашното студио на Джексън. Само един от дуетите – „State of Shock“ е бил пуснат през 1984 г. Сесиите били легенда, като двамата мъже са се оплаквали един от друг: Меркюри за това, че Джаксън е довел лама в студиото си, а Джаксън за това, че Меркюри употребявал наркотици.

19. Фреди Меркюри е оставил по-голямата част от богатството си на годеницата си Мери Остин

Бившата годеница на Меркюри и вечна приятелка Мери Остин е получила 50% от неговото богатство и бъдещи печалби след смъртта му. Родителите му са получили едва 25%, а сестра му останалите 25%. Когато родителите му са починали, техните 25% са начислени за Мери Остин.

С Мери Остин. Снимка: Daily Express

20. Партитата на Фреди Меркюри са били изключително пищни

Меркюри може и да е бил срамежлив, но филмът „ Бохемска рапсодия“ не преувеличава купонясването на музиканта. Приказките за неговите легендарни събирания продължават дори след смъртта му, като се твърди, че партита за рожден ден са продължавали дни с танцьори, фойерверки и много незаконни вещества.

21. Той обичаше да пее гол

Меркюри се е борел, за да се справи с проблемите с гласните струни и е бил установил, че репетициите без дрехи помагат. „Трябва да се въздържам от червеното вино заради възлите в гърлото. За да се загрея, правя това, което наричам „фалшива опера. Правя го гол обаче, защото има известна пикантност в това. С дрехи не става, затова пея изцяло гол“.

22. Не е известно къде е прахът на Фреди Меркюри

Много от приятелите на Меркюри казвали, че той се е примирил с предстоящата си смърт от усложнения от СПИН и не се е притеснявал да умре, но е бил загрижен за това, което ще се случило с него след това. „Той не искаше някой да се опитва да го изкопае, както се е случило с някои известни хора“, е казала дългогодишната  му спътница Мери Остин пред „The Daily Mail“. Прахът на Меркюри е предаден на Остин, която никога не е разкривала какво е направила с пепелта му и е казвала, че никога няма да го направи.

23. Продълженото „Aaaaaay-o“ на Меркюри в „Live Aid“ през 1985 г.

Пред 72 000 зрители на живо и телевизионна аудитория от близо 2 милиарда, Queen се е представил в Live Aid в това, което оттогава често е наричано най-великото изпълнение на живо някога. Продълженото „Aaaaaay-o“ на Меркюри по време на сегмент за обаждане и отговор с тълпата е станало известно като „Номерът, чут по целия свят“.

24. Фреди Меркюри многократно е избиран за най-добър певец.

Фреди Меркюри е избран за най-добър певец на всички времена в анкета от 2005 г., организирана от Blender и MTV2. 18-и е в списъка на сп. Rolling Stone за 100-те най-велики певци на всички времена и е описан от All Music като „един от най-великите рок изпълнители“.

25. Статуя на Меркюри в Монтрьо

Днес гигантска статуя на Меркюри е поставена с изглед към езерото в Монтрьо, Швейцария, където е записан и последният албум на „Queen“.

Статуя на Фреди Меркюри в Монтрьо на брега на Женевското езеро. Снимка Уикипедия.

 

Източници: https://www.mentalfloss.com/article/22465/facts-about-freddie-mercury, https://www.udiscovermusic.com/stories/freddie-mercury-facts-you-need-to-know/, https://stacker.com/stories/13783/freddie-mercury-life-story-you-may-not-know.

***

Следете културния афиш на ОКИ „Надежда“ и във Facebook.


ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ И СЪБИТИЯ:

„Love Me Do“ – Раждането на „The Beatles“

Live Aid – 36 години от най-мащабния благотворителен концерт за набиране на средства за гладуващите в Етиопия

Кралят на рокендрола Елвис Пресли изнася последния си концерт преди 44 години