Съвременни произведения с премиерно изпълнение и вокално-инструментални шедьоври от миналото в концерт на „Симфониета „София“

В програмата звучаха Концерт за туба и оркестър № 2 в ре минор от Ян Тегтмайер, Концерт за пиано и оркестър в ми минор /2018/ от Емануел Сикора, „Gloria“ за солисти, хор и оркестър в ре мажор, RV 589, от Антонио Вивалди и арии на Каварадоси от първо и трето действие на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини. Концертът бе излъчен в реално време в Интернет.

Световна премиера на Концерт за туба и оркестър №2 в ре минор от немския композитор Ян Тегтмайер и премиера за България на Концерт за пиано и оркестър в ми минор /2018/ от американско-перуанския композитор Емануел Сикора бяха акцентът в програмата на „Симфониета „София“ на 26 ноември 2021 г. Солист на първото произведение бе виртуозният български инструменталист Николай Темнисков – туба, а втората творба бе представена със специалното участие на нейния автор. За изпълнението ѝ в България пристигна Емануел Сикора, който пое клавирната партия. Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович и асистент-диригент Галина Луканова се присъедини към оркестъра за изпълнението на „Gloria“ от Антонио Вивалди. Доброслава Иванова – алт, бе солист на произведението. Ариите на Каварадоси от първо и трето действие на знаменитата „Тоска“ от Джакомо Пучини бяха представени от тенора Милен Шопов, а целият концерт премина под диригентството на маестро Свилен Симеонов.

От възвишената „Gloria“ и естетиката на Барока през мелодичността и драматизма в оперния шедьовър от края на XIX в. „Тоска“ до съвременните произведения, звучали в концерта – разнообразната програма премина през различни епохи, стилове и музикални култури. Представените премиерни творби се отличиха по характер и звучност една спрямо друга.

С драматизъм и стилистика в Бетовенов дух, Концертът за туба от Ян Тегтмайер изведе на преден план забележителните изпълнителски възможности на солиста Николай Темнисков. Концертът за пиано и оркестър в ми минор /2018/ от Емануел Сикора пък изтъкна отличителните черти в композиционния стил на автора, които се наблюдаваха и в предишния концерт с негови произведения. На 16 април 2021 г., отново премиерно за България, „Симфониета „София“ и Божена Иванова – пиано, под диригентството на маестро Симеонов, изпълниха „Симфоничен прелюд“, „Краковяк“, „Фантазия“ за пиано и оркестър и Концерт за пиано и оркестър в ми минор /2020/ на Емануел Сикора. Подобно на тях и при сега представения Концерт за пиано се открояваха влечението на автора към Романтизма, както и контрастът между плътния оркестров звук и ефирността на клавирната партия. Независимо от вложените оттенъци – лирична, сантиментална или по детски оптимистична, линията в пианото запазваше семплия си характер, лекота и прозрачност.

Участието на тенора Милен Шопов и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ в програмата бе продължение на тенденцията от последната година за съвместни концерти с различни хорове и солисти, представящи ярки произведения от хорово-инструменталния и оперния репертоар. Тази насока е заложена от маестро Свилен Симеонов и като един от основните стълбове в програмата на „Симфониета „София“ за следващата календарна година.

Ева Матева

_ _ _
Вижте още:

„Симфониета „София“ с премиерно за България изпълнение на композиции от Емануел Сикора

ОКИ „Надежда“ и ОКИ ДК „Средец“ с обща инициатива по случай 24 май

Божествена музика от Бетовен звуча отново в залата на Централния военен клуб
_ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки: Бойко Дзивев