„Симфониета „София“ с музиката на фамилия Щраус

Оркестърът към Общински културен институт „Надежда“ започна декемврийската си програма с концерт на 09.12.2021 г. в Централния военен клуб.

Традиционен концерт с музика на знаменитата фамилия Щраус откри празничните коледно-новогодишни изяви на „Симфониета „София“ за 2021 г. Под диригентството на маестро Свилен Симеонов звучаха избрани произведения от богатия репертоар на оркестъра с творби на известните австрийски композитори. Любимите на поколения хора валсове, полки, маршове и кадрили пренесоха публиката в салонната атмосфера на старинна Виена и превърнаха вечерта в прекрасна коледна приказка.

Обичайно, традиционният коледен концерт с музика на фамилия Щраус и този път започна с увертюрата от оперетата на Йохан Щраус-син – „Прилепът“. Маестро Свилен Симеонов, в ролята и на водещ, поведе присъстващите в залата през интригуващите истории на изпълняваните произведения. Бърза полка „Да живеят унгарците“, марш „Побратимяване“, бърза полка „Гръм и мълнии“, валс „Приказка за Виенската гора“, „Трич-трач полка“, „Pizzicato“ полка и „Галоп на бандитите“ бяха част от програмата. Диригентът и оркестрантите направиха истинско шоу с атрактивното представяне на „Карнавал във Венеция“ и „Полка на клюкарките“. Смях през сълзи и бурни аплодис­менти възнаградиха изпълненията. Концертът завърши с ефектната „Шампанско полка“ и красивия валс „На хубавия син Дунав“.

Организатори на събитието бяха Общински културен институт „Надежда“, Министерство на отбраната на Р. България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Ева Матева

– – –
Вижте още:

„Коледен подарък“ с вълшебната музика на фамилия Щраус/2019 г.

Еделина Кънева, Милица Гладнишка и Адриана Бенова в празничния коледен концерт на ОКИ „Надежда“ в Зала „България“/2019 г.
– – –

Фотогалерия от събитието
Снимки: Бойко Дзивев