Световни коледни традиции, които може да ви изненадат

Любимите ни коледни традиции по света са прекрасни – понякога невероятно странни – и гарантирано ще ви потопят в празничния дух
С щипка коледни мелодии празничното нестроение е пълно

Коледа е най-прекрасното време от годината, когато светът придобива магически блясък, хората изглеждат повесели и дори зимата някак си се чувства уютна.

Някои коледни ритуали остават едни и същи, независимо къде живеете, като пеене на коледни песни, украсяване на коледно дърво, правене на адвент календари и пиршества с много коледна шунка. Но смятаме, че някои коледни традиции по света може да ви изненадат. Може дори да искате да започнете някои от тези традиции в собствения си дом. А други, може да искате да пропуснете! Какво ще кажете да се събудите и да намерите гнили картофи, оставени във вашите обувки от палав Дядо Коледа? Или пържено пиле от Кентъки за вашата коледна вечеря? От Коледа край плажа с пресни морски дарове в Нова Зеландия до гореща каша, която топли семействата през студената финландска зима, ще откриете колко различни са тези глобални празнични традиции. Вярвате или не, това са истински коледни традиции.

Независимо дали празнувате религиозен фестивал, като Ханука или Коледа, със сигурност ще имате своя собствена селекция от ритуали или обичаи, които правят празничния сезон толкова специален. Любимите ни коледни традиции по света са шумни и гарантират множество празнични забавления.

Филипините – Фестивал на гигантските фенери

Фестивалът на гигантските фенери (Ligligan Parul Sampernandu) се провежда всяка година в събота преди Бъдни вечер в град Сан Фернандо – „Коледната столица на Филипините“. Фестивалът привлича зрители от цялата страна и от цял ​​свят. Единадесет села участват във фестивала и конкуренцията е ожесточена, тъй като всички се опитват да изградят най-сложния фенер, който символизира Витлеемската звезда. Първоначално фенерите са били прости творения с диаметър около половин метър, направени от „papel de hapon“ (японска хартия за оригами) и осветени от свещ. Днес фенерите са направени от различни материали и са около шест метра. Те са осветени от електрически крушки, които искрят в калейдоскоп от шарки.

Швеция Гигантската сламена коза

Юлската коза е шведски коледен символ, датиращ от древните езически празници. Въпреки това, през 1966 г. традицията получава изцяло нов живот, след като някой идва с идеята да направи гигантска сламена коза, сега наричана Gävle Goat.

Япония – пържена коледна вечеря в Кентъки

Коледа никога не е била голяма работа в Япония. Традицията започва през 1974 г. след изключително успешна маркетингова кампания, наречена „Kurisumasu ni wa kentakkii!“ („Кентъки за Коледа!“). Освен празничното пиле и подаръците Коледа остава до голяма степен новост в страната.

Исландия – The Yule Lads

Подобно на 12-те дни на Коледа в САЩ, Исландия празнува 13. Всяка вечер преди Коледа исландските деца биват посещавани от 13-те млади момчета. След като поставят обувките си до прозореца, малките лягат по леглата. На сутринта за добрите деца има бонбони, а непослучните получават обувки, пълни с гнили картофи.

Норвегия

Може би една от най-неортодоксалните традиции на Бъдни вечер е в Норвегия, където хората крият метлите си. Това е традиция, която датира от векове, когато хората вярвали, че вещици и зли духове излизат на Бъдни вечер, за да търсят метли, на които да яздят. И до днес много хора крият метлите си на най-сигурното място в къщата, за да не ги откраднат.

САЩ – Осветяването на Менора във Вашингтон, окръг Колумбия

Еврейският празник Ханука се празнува с много шум в Съединените щати с едно от най-сложните събития, които се провеждат на национална сцена. От 1979 г. на територията на Белия дом през осемте дни и нощи на Ханука е издигната гигантска деветметрова Менора (светилник). Церемонията във Вашингтон, окръг Колумбия, е белязана с речи, музика, занимания за деца и, разбира се, осветяване на Менората. Запалването на първата свещ в Белия дом става в 16:00, а всяка следваща вечер се запалва допълнителна свещ.

Венецуела

Всяка Бъдни вечер жителите на града се отправят към църквата рано сутринта – засега, толкова нормално – но по известни само на тях причини правят това на ролкови кънки. Тази уникална традиция е толкова популярна, че пътищата в града са затворени за коли, така че хората да могат да карат с кънки до църквата в безопасност, преди да се отправят към къщи за по-малко от традиционната коледна вечеря на „тамале“ (тестена царевична обвивка, напълнена с месо, приготвени на пара).

Колумбия – Ден на малките свещи

Денят на малките свещи (Día de las Velitas) бележи началото на Коледния сезон в Колумбия. В чест на Дева Мария и Непорочното зачатие хората поставят свещи и хартиени фенери по прозорците, балконите и предните дворове.

Португалия и Бразилия

Бразилските и португалските семейства се събират на Бъдни вечер, за да вечерят късно в 22:00 часа. След това, точно в полунощ, си разменят подаръци, вдигат наздравици и си пожелават Весела Коледа. Среднощната литургия, Missa Do Galo, е шанс да се срещнете със съседи, за да им пожелаете успех за празничния сезон. Службата често е последвана от фойерверки на градския площад.

Мексико – „Feliz Navidad!“

Знаете ли? Растенията на Коледната звезда са кръстени на Джоел Р. Пойнсет, американски министър в Мексико, който пренася червено-зеленото растение от Мексико в Америка през 1828 г. Мексиканският коледен сезон започва в началото на декември с Las Posadas (религиозен марш), който възстановява пътуването на Мария и Йосиф. Живите червени цветя на коледната звезда се използват и в празничните аранжировки за украса в цялата страна.

Швейцария

Швейцарските семейства правят свои собствени адвент календари за празничния сезон. Тези календари се дават на децата като изненада или се правят заедно като забавно занимание.

Ел Салвадор

Страни от Централна Америка като Ел Салвадор отбелязват Коледа с фойерверки на 24 и 25 декември. Децата празнуват с по-малки фойерверки, наречени volcancitos (малки вулкани) и estrellitas (малки звезди), а по-големите палят римските свещи.

Украйна

Православните християни съставляват близо 49% от населението на Украйна. Те отбелязват Коледа на 7 януари, като се обличат в традиционни дрехи и се разхождат из града, пеейки коледни песни. Приготвят кутя (варено жито, смесено с мед, смлян мак, а понякога и ядки) е популярно лакомство за Бъдни вечер. Някои семейства хвърлят лъжица кутя на тавана – ако залепне, ще има добра реколта през новата година.

Полша

На Бъдни вечер в Полша много семейства споделят оплатек (безквасна вафла), като всеки отчупва парче, докато си пожелава Весела Коледа. Вечерята може да не започне, докато първата звезда не се появи на нощното небе.

Франция, о-в Мартиника

На френския карибски остров Мартиника, „la ribote“ е дългогодишна традиция, при която семействата посещават съседите си по време на Коледа и на Нова година, носейки празнична храна като ямс, будин креол, пастети и свинска яхния. Те пеят заедно коледни песни в ранните часове на сутринта, добавяйки свои собствени креолски стихове към традиционните текстове.

Едно е ясно – където и да се празнува Коледа, пpaзниĸът e изpaз нa вeчнaтa жaждa нa xopaтa зa здpaве, щacтиe, плoдopoдиe и блaгoдeнcтвиe.

Източници: https://www.countryliving.com/entertaining/g4933/christmas-traditions-around-the-world/; https://www.history.com/topics/christmas/christmas-traditions-worldwide.

Снимки: https://www-countryliving-com

***

Следете културния афиш на ОКИ „Надежда“ и във Facebook.

***

Джаз формация „София“ и Васил Петров с Коледен концерт в столичния City Mark Art Center

Традиционен новогодишен концерт на „Симфониета „София“ и Джаз формация „София“