„Болшой театър“ – културният символ на Русия

„Болшой театър“ в Москва, известен още като Големия императорски театър, е открит след опожаряването му на 18 януари през 1825 г.

„Болшой театър“ е най-старият музикален театър в Русия и носи пълното име на Държавния академичен театър за опера и балет, но краткото име „Болшой“ e oстаналo по-популярно сред хората. В него са поставени над 800 творби. Сред тях са оперите на Вагнер, Верди, Берлиоз и много други. Там са се провеждали и световните оперни премиери на Чайковски, Рахманинов, Прокофиев. Дори и да не сте запалени любители на театъра, можете да сте сигурни, че посещението на „Болшой театър“ няма да ви остави безразлични.

Накратко за историята на създаването

„Болшой театър“ е започнал да функционира като частен театър на княз Петр Урусов. На 28 март 1776 г. Екатерина II е подписала „привилегия“ на известния филантроп, московски губернски прокурор княз Петр Урусов за откриване на актьорска трупа и за провеждане на представления, маскаради, балове и други забавления за период от десет години. Тази дата се счита за ден на основаването на „Болшой театър“ в Москва.

Първоначално театърът се е намирал в пристройката към къщата на граф Воронцов, а едва през 1780 г. е построена нова сграда на мястото, където днес се намира театърът. Сградата официално е открита на 30 декември 1780 г. с премиерата на балета „Магически магазин”. През 1805 г. обаче театърът е опожарен и изгаря. В продължение на 20 години до 1825 г. представленията са били поставяни на различни места. По план на архитекта Осип Бове през 1821-1825 г. е била построена нова сграда на „Болшой театър“ в стила на класицизма. След пожара през 1854 г., известеният още като Големия императорски театър отново е преустроен. Отново е подложен на пълно обновяване през 1998 г., когато урагенен вятър е разрушил покрива.

Самата сграда е забележителна – нейната монументална колонада е увенчана от четворка бронзови коне, теглеща колесницата на покровителя на музиката – бог Аполон. По грандиозност златно пурпурният интериор не отстъпва на екстериора.

Ако имате удоволствието да гледате някои от спектаклите на „Болшой театър“, не напускайте залата преди спускането на завесата в края на представлението. Великолепната материя, декорирана със сърпове и чукове, пада тежко и представлява величествена гледка. Залата побира 2155 души.

Балетната трупа към театъра се счита за една от най-старите и престижни в света. Самият театър е част от „Болшой балетна академия“, световно известна водеща балетна школа с над 200 изпълнители.

Eто и няколко интересни факти от историята на театъра:

  • Театърът е получил името Болшой, защото сградата, в която се е намирал е била най-голямата театрална сграда в Москва през 19 век.
  • Всяка година правителството на Москва засажда два вида лалета пред сградата на театъра.
  • Първоначално сградата е била не само театър, но и място за срещите на партията. На 30 декември 1922 г. там се е провела конференцията на делегациите, които одобряват Договора заедно с Декларацията за създаването на СССР.
  • Известната златна завеса в стил ампир на Сталин в Болшой се е появила през 1955 г. и е проектирана от Феодор Федоровски. Изработена е от естествена коприна и метални нишки.
  • След неотдавнашната реконструкция на сградата са били изградени 5 нови нива под земята, включително зала Бетовен, напълно високотехнологично помещение, което може да се трансформира според предназначението.
  • По време на Втората световна война сградата на театъра, както и много други емблематични сгради на Москва, е била маскирана като обикновена къща.
  • Именно в сградата на „Бошой театър“ пррез 1922 г. Ленин е произнесъл последната си реч.

***
Източници, снимки: https://moscowtoptours.com/top-10-facts-about-bolshoi/, https://russianrailtickets-com.translate.goog/articles/bolshoi-theatre-in-moscow.html?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=bg&_x_tr_hl=bg&_x_tr_pto=sc

Следете културния афиш на ОКИ „Надежда“ и във Facebook.

***
Прочете още:

210 г. от рождението на Ференц Лист-единственият, предизвикал истинска „листомания“ с техниката си на пианото

239 години от премиерата на Моцартовия шедьовър „Отвличане от Сарая“

Tеатър „Ла Скала“ – 243 г. от откриването на люлката на стотици артисти