С Моцарт, Бетовен и Брамс в концерта на „Симфониета „София“ в Централния военен клуб

Програмата замени в последния момент планирания концерт по случай 140 години от рождението на Игор Стравински.

Увертюрата към операта „Дон Жуан“ от Волфганг Амадеус Моцарт, Симфония № 8 от Лудвиг ван Бетовен и Унгарски танци № 1 и № 5 от Йоханес Брамс замениха предварително оповестения концерт от цикъла „Годишнини на бележити композитори“ на 11 февруари 2022 г. Промяната в концертния план и изпълнението на по-отработена, репертоарна програма се наложи поради големия брой заболели солисти-оркестранти от „Симфониета „София“. С благодарности към редовния състав и включилите се в последния момент заместващи музиканти, диригентът Свилен Симеонов обяви актуалните произведения пред публиката в Централния военен клуб.

Концептуално, своя замисъл в изграждането и интерпретацията на творбите от Моцарт и Бетовен, маестро Симеонов обясни с пречупването през личното начало, с връзката между творчеството, житейския път и съдбите на композиторите.

Самият избор на конкретните произведения също бе интересен и преднамерено търсен. Макар Увертюрата към оп. „Дон Жуан“ от Моцарт и Симфония № 8 на Бетовен да са сред известните и върхови творби на двамата композитори, те не се отличават с най-характерните стилови особености, типични за своите автори. Напротив, вместо жизнерадостната музика на Моцарт, могъщият със своята енергия пролог към „Дон Жуан“ подчерта драматизма и трагичността, а вместо героичната и философска същност на Бетовеновите произведения прозвуча изящната, танцувална и по-камерна Симфония № 8. Като продължение на танцовата линия в програмата за финал бяха изпълнени прекрасните Унгарски танци № 1 и № 5 от Йоханес Брамс.

Съорганизатори на събитието бяха Общински културен институт „Надежда“, Министерство на отбраната на Р. България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Ева Матева

_ _ _
Вижте още:

Божествена музика от Бетовен звуча отново в залата на Централния военен клуб

Велика музика, необичаен репертоар и възторжена публика – една оригинална вечер с творби от Лудвиг ван Бетовен
_ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки: Бойко Дзивев