„Солисти на „Симфониета „София“ и млади дарования“ в концертната зала на ОКИ „Надежда“

Музиканти от „Симфониета „София“ се изявиха като солисти пред своите колеги от оркестъра в прекрасен концерт на 24 февруари 2022 г. Със солистични изпълнения в програмата участваха и талантливи млади инструменталисти от НУМТИ „Добрин Петков“, Пловдив.

От барокова музика до съвременни произведения звучаха в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“. Един от основните цикли в културния афиш на „Симфониета „София“ – „Солисти на „Симфониета „София“, този път разшири своя обхват и предложи сцена за изява и на даровити млади музиканти. В концерта, преминал под диригентството на маестро Свилен Симеонов,  пред оркестъра застанаха оркестрантите Аяано Сато – обой, Светлозар Дончев – виолончело, Миглена Маркова – флейта, Виолина Бързакова – цигулка, Таня Спасова – виола и Петя Витева – цигулка. Солисти на „Симфониета „София“ бяха и учениците от НУМТИ „Добрин Петков“ Мартин Йорданов – тромпет и Александър Вичев – маримба. Двамата са сред многообещаващите млади български изпълнители, лауреати на редица национални и международни конкурси. Несъмнено те са таланти, на които в бъдеще предстои успешна музикална кариера.

Началото на концерта бе поставено с Концертино № 1 за тромпет и оркестър от Жулиен Поре със солист Мартин Йорданов – тромпет. Младият музикант участва и с още едно произведение в програмата. В нейния край той изпълни на флюгелхорн „Vokalise“ от руския композитор Кирил Молчанов.

Класическият репертоар в концерта бе представен от Романс № 1, сол мажор, оп. 40 от Лудвиг ван Бетовен, в транскрипция за виола, със солист Таня Спасова – виола. Звуча също и първа част на Концерт за флейта и оркестър в ре мажор, изпълнена от Миглена Маркова – флейта. Последното произведение премина под диригентството на техния колега Велян Ванков.

В изпълнение на Виолина Бързакова – цигулка, прозвуча прекрасното Ларго от Франческо Верачини, в аранжимент на маестро Свилен Симеонов. Аяано Сато – обой и Светлозар Дончев – виолончело, представиха Адажио от бароковия композитор Доменико Циполи, а Петя Витева – цигулка, бе солист на един от най-известните концерти от Феликс Менделсон-Бартолди. Тя изпълни втора и трета част от неговия Концерт за цигулка и оркестър в ми минор. С изключително майсторство и художествена интерпретация се откроиха изпълненията на Аяано Сато и Петя Витева, които заслужено бяха изпратени с бурни аплодисменти.

За финал на програмата прозвуча Концерт за маримба и оркестър от съвременния композитор Еманюел Сежурне. Негов солист бе Александър Вичев – маримба.

Ева Матева

_ _ _

Вижте още:

Изкуство, духовност, живот – концертът на солистите от „Симфониета „София“ за Деня на народните будители
_ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки: Бойко Дзивев