Струнен квартет „Емоция“ – една година страст, емоции и великолепна музика

За началото, за предизвикателствата в работата, за идеите, ентусиазма и мечтите, съпътствали ги през изминалата 2021 г., споделиха Любов Уришова – цигулка, Марта Танева – цигулка, Нарине Варданян – виола и Палмира Грибнева-Томанова – виолончело. Интервюто за ОКИ „Надежда“ подготви Ева Матева.

Струнен квартет „Емоция“ започна своето съществуване през м. декември 2020 г. в условията на усложнена епидемична обстановка, при затворени културни институции и забрана за провеждане на концерти. Как се роди идеята да направите камерна формация точно в такъв момент? Какви перспективи виждахте пред себе си тогава и как си представяхте, че ще се развивате като състав в тази ситуация?

Любов: Обстоятелствата през пандемията ни мотивираха да помислим как и с какво можем да бъдем полезни на себе си и на хората около нас чрез уменията и музикалния ни опит. Идеята възникна спонтанно – имахме огромното желание да правим музика заедно. В началото всичко беше в кръга на мечтите – с много идеи и разнообразни планове, които постепенно се избистриха и придобиха по-реален вид. С течение на времето изградихме и обща концепция за това в каква насока искаме да се развиваме. Като служители на Общински културен институт „Надежда“ знаехме, че въпреки трудностите в глобален мащаб, през които преминава целият свят, можем да разчитаме на подкрепа и съдействие от страна на ръководството и колегите за осъществяване на нашите проекти.

Квартетът е изграден изцяло от музиканти от оркестър „Симфониета „София“. Трудно ли се превключва от работата в голям състав към камерното музициране?

Любов: Работата в камерен състав е много различна по своята същност от работата в оркестър. Камерното музициране изисква различна концентрация и единение с другите, за да може всеки да допринася за общия дух и звучене. Взаимодействието между изпълнителите, усетът, гласоводенето, дори самият подход към музикалната материя, са напълно различни. За нас, това, че виждаме и двете страни, е едновременно предизвикателство, удоволствие и обогатяване. Чрез квартета имаме възможност да изразим себе си по различен начин.             

Да се създаде устойчив камерен състав, който да просъществува във времето и да успее да се наложи на музикалната сцена не е никак лесно, не само заради спецификата на работа на камерните формации, а и поради чисто тривиални причини, като съчетаването на останалите професионални ангажименти на участващите в състава, поддържането на добри междуличностни отношения и много други. Как се развиха при вас тези обстоятелства през изминалата година? Смятате ли, че сегашният музикантски състав удовлетворява нуждите на формацията както от професионална, така и от чисто човешка гледна точка?

Палмира: Не ни беше трудно, защото осъзнавахме, че работата сред приятели е удоволствие; че часовете работа заедно са като медитация, забравят се всички проблеми навън. Също така вярвахме, че рано или късно и публиката ще се докосне до „Емоция“.

Освен че е много красиво, името на квартета – „Емоция“, отразява изцяло същността на състава и музиката, която той изпълнява. Кой го измисли, имаше ли и други предложения?

Любов: Всички даваха различни идеи за името на квартета – „Акорд“, „Амор“, „Музика“ и др. Но самата дума „Емоция“ ни грабна най-много с това, че обхваща различни състояния на духа и характера ни.

Изявите на квартета впечатляват не само с високото си професионално ниво, но и с ефектния избор на репертоар. В тази връзка, какви качества трябва да притежава едно произведение, за да го включите в програмите си? Какво ви провокира и вдъхновява? Откъде черпите идеи за избор на творби?

Палмира: Повечето произведения в репертоара ни са оригинални с това, че са аранжирани специално за квартет „Емоция“. Емил Янев, Минко Ламбов, Дамян Георгиев, Калин Жечев създадоха прекрасни аранжименти за нас, чрез които можем да покажем както духа и емоцията на произведенията, така и изпълнителските ни качества. Това ни мотивира да изненадваме и надграждаме себе си.

Прави впечатление, че изпълнявате и характерни произведения от различни национални култури – арменски, руски, испански, бразилски, аржентински и др. Откъде се породи интересът ви в тази насока?

Марта: Ние сме отворени към всякаква музика – различна по характер и произход. Според нас това внася колорит, разнообразие и оригиналност в програмите.  В репертоара си включваме и много танци. Танцът – това е емоция, изразена с тяло, а емоцията – не случайно квартетът е наречен така – това сме ние. Испанската, бразилската и аржентинската музика, както и народите си, носят специфичен темперамент – страст, плам, но същевременно и една особена носталгия. От друга страна, музиката на славянските народи е нещо съвсем различно – мелодичността, душевността там са на преден план. Към арменската музикална култура ни насочи нашата виолистка Нара, която е арменка. Тяхната музика не е добре позната у нас, но това е една различна вселена от звуци и ритми, които по този начин имахме удоволствието да опознаем.

Сътрудничите си много успешно с Джаз формация „София“ към Общински културен институт „Надежда“. Вече имате реализирани няколко съвместни проекта – с бразилска музика, с танга и с музика от филмите за Джеймс Бонд. Как се чувствате в тази среда, несъмнено по-различна от обичайните ви изяви на класически музиканти?

Нарине: С Джаз формация „София“ се познаваме от много години. През 2021 г. решихме да обединим идеите си като осъществим проекти, които са оригинални и забавни. Те, като джаз музиканти, ни помогнаха да обогатим и разчупим гледната си точка.

Концерт на Джаз формация „София“ и струнен квартет „Емоция“ бе номиниран в класацията на предаването „Вечната музика“ по БНТ, категория Джаз, за „Музикално събитие Вечната музика“, м. януари 2022 г. Става дума за проекта „007 James Bond theme“, представен на 26.01.2022 г. в Общински културен институт „Надежда“. Как се отрази на работата ви това признание?

Марта: Тази номинация дойде съвсем неочаквано за нас. Нашият състав съществува едва от малко повече от година. Безспорно, това е признание, което високо ценим и сме поласкани, че ни оцениха толкова бързо. Удоволствие е да се работи с Джаз формация „София“ и очевидно това е проличало и в съвместната ни работа.

На 18 март беше поредната ваша изява с Джаз формация „София“. Представихте проекта „Tango в ОКИ „Надежда“. Как премина концертът, какво беше новото в него?

Нарине: Изпълнихме десет различни страстни танга с оригинални аранжименти. За първи път партньор на сцената ни беше Танцова формация „Алгара“, с която се надяваме да работим отново.

Общите ви концерти с Джаз формация „София“ се радват на засилен интерес. Планирате ли още колаборации с тях?

Палмира: Благодарим сърдечно и сме много щастливи от съвместната ни работа с колегите от Джаз формация „София“ и Яна Чакалска – вокал. В бъдеще планираме да направим програми с латино и ретро звучене.

През 2021 г. освен концерти осъществихте и редица записи за ОКИ „Надежда“, какво предстои през настоящата 2022 г.?

Любов: През тази година планираме да направим годишник на композитори, както и да осъществим премиери на нови произведения. Вече работим по „Бабина приказка“ от Парашкев Хаджиев, от чието рождение през 2022 г. се навършват 110 години.

Също така имаме желание да направим концерт в памет на акад. проф. Емил Янев, който си отиде от този свят през м. декември 2021 г. Той имаше много добро отношение към нас и ние искаме да засвидетелстваме нашата благодарност към него по този начин. Разполагаме с над 100 негови аранжимента на български и чуждестранни произведения и бихме искали да покажем част от тях пред публика. Искрено се надяваме ръководството на Общински културен институт „Надежда“ да успее да ни вмести в културния афиш на Института през тази година.

Кога ще ви видим отново на сцената? 

Нарине: На 25 март, петък, предстои концерт на камерни състави от „Симфониета „София“ към Общински културен институт „Надежда“, в който ще вземем участие.

Какво е посланието, което се стремите да отправите към публиката чрез вашето изкуство?

Марта: Изпълненията на квартет „Емоция“ търсят своята публика на вълните на чувствата от прекрасната музика, която изпълняваме. Независимо колко труден или лесен е животът ни, дали преживяваме изпитания или радост, музиката е тази, която съпътства всеки наш ден. Нашето име, „Емоция“, напомня за единението на музикантите и публиката. Това е общата емоция, която ни помага да не губим кураж и да вървим заедно напред.

С емоция от „Емоция“ до следващия ни концерт!