„Дни на украинското кино“ в културни институти на Столична община

„Дни на украинското кино“ ще се проведат в София. Инициативата е част от Световния благотворителен филмов маратон в подкрепа на Украйна (CinemAid Ukraine Charity Film Marathon). Домакини ще бъдат общинските културни институти „Надежда“ и „Искър“. Организатори на събитието са Столичната община, Посолството на Украйна в Република България и СУОБ „Мати Украйна“. Прожекциите ще са със свободен вход, но посетителите ще могат да даряват пари в урни на входа на институтите. Събраните средства ще бъдат дарени на Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“, които ще бъдат използвани за закупуване на консумативи (SD карти, зарядни устройства и др. консумативи) за екипа на общността „Жълтия автобус“, който пътува из Украйна и документира трагичните събития от руската агресия.

Първите прожекции са от 18 до 20 април в Общински културен институт „Надежда“, а от 16 до 19 май Дом на културата „Искър“ ще бъде домакин на украинското кино. Всички филми ще са със субтитри на български език.

Благотворителният филмов маратон е иницииран от Държавната агенция за кинематография на Украйна съвместно с Украинската филмова академия, Асоциацията „Дивись українське“, Украинската филмова асоциация, КП „Киивкинофилм, ГО „Съюза на предприемачите на телевизията и филмовата индустрия“, ГО „Нарешті“, БО „БФ Двері“ и ГО „Център за развитие на творческите индустрии“.

ПРОГРАМА – ОКИ „НАДЕЖДА“:
Адрес на Общински културен институт „Надежда“: бул. „Ломско шосе“ №2 (в близост до метростанция „Хан Кубрат“), тел.: 02 938 61 20, http://oki-nadejda.com/
18 април, от 18:30 часа – „Моите мисли са тихи“
19 април, от 18:30 часа – „Благородни щураци“
20 април, 18:30 часа – Алманах „Всичко започва в Киев!“

ПРОГРАМА – ОКИ ДОМ НА КУЛТУРАТА ИСКЪР:
Адрес на Дом на културата „Искър“: бул. „Кръстю Пастухов“ №23, тел.: 02 979 04 79
Транспорт: трамвай №20 и трамвай №23, автобус №88 и автобус №604; (в близост до метростанция „Искърско шосе“), www.dk-iskar.com, dk_iskar@abv.bg
16 май, 19:00 часа – „Моите мисли са тихи“
17 май, 19:00 часа – „Благородни щураци“
18 май, 19:00 часа – Алманах „Всичко започва в Киев!“
19 май, 19:00 часа – „Толока“

________________________________________________________________________

Моите мисли са тихи
Украйна, 2019 год, 104 мин.
Реж. Антонио Лукич
В ролите: Андрий Лидаговский, Ирма Витовска-Ванца
Трагикомедия на украинския режисьор Антонио Лукич, негов дебютен игрален филм.

Младият звукорежисьор и неудачник Вадим получава поръчка да запише гласовете на редки животни и птици. Майка му, която е таксиметров шофьор, заминава заедно с него из Закарпатието, като го наставлява за живота и постоянно му създава проблеми в комични ситуации.

Филмът е на 20-то място в класацията на „100-те най-добри филма в историята на украинското кино“. Награди: Национална филмова награда на Украйна „Золота джига“, Международен филмов фестивал в Карлови Вари, 2019 г. – Специална награда на журито на секция „На Изток от Запад“, 10-ти Международен филмов фестивал в Одеса. 2019 г. – Най-добър украински филм, Национална награда на кинокритици „Киноколо“, 2019 г. – Откриване на годината.

„Благородни щураци“
Украйна, 2018 г.
Режисьор: Олександър Березан; Продуцент: Дмитро Кравченко; Сценарий: Тарас Боровок и Дмитро Наумов; Камера: Юрий Корол; С участието на: Ирина Гришчак, Иван Шаран, Юрий Хвостенко, Павло Кружков, Олег Примогенов, Ксения Николаева, Олег Симонов, Игор Гаврилив, Ярослав Федорчук, Володимир Захаренко.

Хумористична история за лвовските хаймани Бодя и Мирек, живеещи под девиза: „Да обичаш Лвов, жените и шегите“. Тези безделници се впускат в различни авантюри, за да направят живота си ярък, но оставайки все пак позитивни образи. Неочаквано за себе си, те стават опекуни на непълнолетната Христя, с което техните приключения набират нова скорост.

„Толока“
Украйна, 2019, 114 мин.
Режисьор: Михайло Илленко
Сценарий: Михайло Илленко
Оператор: Олександър Кришталович
В ролите: Иванка Илленко, Дмитро Рибалевский, Дмитро Линартович, Богдан Бенюк, Олег Примогенов, Сергий Романюк, Костянтин Корецкий, Раиса Недашкивска.

В творческото наследство на украинския гений Тарас Шевченко има балада: „На тази Катерина къщата е на устои… “. В творбата става въпрос за освобождаването от плен на брата на Катерина, който всъщност се оказва неин любим.

Тази поетична миниатюра предопределя всички последващи събития във филма – дори и онези, които ги няма в баладата. А финалът на поезията се отлага за дълго – Катерина ще трябва да чака не един век, без да губи надежда. Този условен ход дава възможност да се проследи историята на Украйна, да се пресъздадат нейните драматични и героични епизоди. Всяко изпитание, последното от които е аварията на атомната електроцентрала в Чернобил, отнема къщата от Катерина. Но Катерина упорито, както хиляди поколения украинци, отново и отново я издига от руините.

Не става въпрос само за изкуплението на Катерина, но и за начина на оцеляването на Украйна в конкретни исторически условия, формиращи се хилядолетия и обединени в един народен обичай, наречен „толока“. Катерина го организира цели дванадесет, за да върне разрушената къща към Живота.

Алманах „Всичко започва в Киев!“
„Всичко започва в Киев“ е сборник от късометражни филми – кратки разкази на различни теми и жанрове. Всяка лента разказва интересна човешка история, която се случва в сърцето на Европа, в невероятно красивия и харизматичен Киев.

Концептуалната идея на презентацията на Киев във формата на киноновели позволява да се демонстрират най-красивите древни и съвремени киевски панорами, архитектурни паметници, зрителят да се запознае с културата на града, с известни хора от Киев, с вековни традиции и ценности, с киевските фестивали, музеи, театри, интелектуалното и артистично богатство на града.

Май (26:52 мин.)
Режисьор: Виктор Придувалов

Актьор и актриса са влюбени. Те живеят в различни градове, но скоро отново ще се срещнат на една снимачна площадка. Техните герои също са влюбени. А има ли все още любов между актьорите?

Анна (14:32 мин.)
Режисьор: Олес Санин

Историята на френския монах Доминик, който е изпратен в Киев под покритие, за да разследва тайна на свещените реликви, съхранявани в „града на седемте хълма“.

Клоун (6:01 мин.)
Режисьор: Саша Кириенко

Стар клоун всяка сутрин дава представления в автобуса. Когато той умира, млад полицай решава да поеме тази роля.

Обикновено утро (17:25 мин.)
Режисьор: Кадим Тарасов

Един въображаем килър – герой на един филм, успява да накара една двойка да разбере колко са близки помежду си.

Ден за прошка (8:22 мин.)
Режисьор: Саша Кириенко

Сираче е изправено пред жестокостта на другите деца. Но единственото, за което то мечтае, е да отиде в църквата в деня за прошка и да поиска прошка за омразата си.

Урок (3:01 мин.)
Режисьор: Михайло Илленко

Спонтанният акт на малко дете, което не иска да се раздели с баща си, разбива всички планове на семейството. Бащата решава да учи детето си, но изведнъж се оказва в ролята на ученик.

На своята земя (6:53 мин.)
Режисьор: Саша Кириенко

Двама възрастни – Гордий и Уляна, решават да напуснат родното си село, в което е дошла войната. Те отиват на шосето, където тръгват на автостоп. Но в последния момент Гордий се отказва да напусне своята земя.

На ръба (5:24 мин.)
Режисьор: Олександър Итигилов

Едно момче решава да сложи край на живота си, но до него се оказва непознато момиче, което разказвайки за своите проблеми, му дава надежда.