С музиката на Пенчо Стоянов в ОКИ „Надежда“

Две от най-знаковите произведения на композитора бяха изпълнени в специално организирания в негова памет концерт. Проявата се осъществи в рамките на цикъла „Годишнини на бележити композитори“ на оркестър „Симфониета „София“.

Отложен заради противоепидемичните изисквания през 2021 г., концертът, отбелязващ 90-тата годишнина от рождението на известния български музикален теоретик, педагог и композитор проф. Пенчо Стоянов, бе проведен на 29 април 2022 г. в Общински културен институт „Надежда“. „Симфониета „София“ представи две от най-емблематичните за творчеството на проф. Стоянов творби – Концертино за пиано и струнен оркестър и Дивертименто за струнен оркестър. В допълнение на програмата звучаха четири пиеси от цикъла „Класично и романтично“ на Панчо Владигеров. Концертът премина под ръководството на маестро Юли Дамянов – един от изтъкнатите съвременни диригенти, ученик на проф. Стоянов, а солист бе прекрасната млада пианистка Калия Калчева, лауреат на наши и международни конкурси. В залата присъства съпругата на Пенчо Стоянов – проф. Елена Стоянова.

Макар в българската музикална литература да има не малък брой красиви произве­дения от съвременни български композитори, които биха могли да предизвикат интереса на публиката и широката музикална общественост, представянето на програми с такива творби е рядкост в съвременния концертен живот на България. За Общински културен институт „Надежда“ е гордост, че има дългогодишна традиция в организирането на подобни концерти, а възможността да направи концерт и в памет на проф. Пенчо Стоянов бе удоволствие и голяма чест.

С изключителен професионализъм Калия Калчева представи Концертино за пиано и струнен оркестър. Вложената в изпълнението енергия показа по много приятен начин свежия, бодър и жизнен характер на творбата. Заложените в произведението младежки дух и светлина бяха отразени изключително стимулиращо, обмислено и индивидуално в активно взаимодействие със струнния оркестър.

Всемир от звуци се разгърна в последвалото Дивертименто. Виртуозното изграждане на творбата с включени разнообразни по характер моменти и максимално използваните възможности на струнния оркестър създадоха впечатление за пространственост и безкрай, накъсан от остри, на места драматични отрязъци от произведението.

Програмата завърши с четири пиеси из „Класично и романтично“ на Панчо Владигеров, а за бис бе изпълнен „Малък марш“ от същия цикъл.

Концертът бе осъществен съвместно от Общински културен институт „Надежда“ и Съюза на българските композитори.

Ева Матева

_ _ _

Вижте още:

„Дъмбъртън Оукс“ в чест на Игор Стравински

Цикъл „Годишнини на бележити композитори“ на „Симфониета „София“ в почит на Джоакино Росини

С поглед към класиката – „Симфониета „София“ посвети концерт на 130-тата годишнина от рождението на Сергей Прокофиев

_ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки: Бойко Дзивев