Световноизвестният пианист Антонио ди Кристофано солира на „Симфониета „София“ в прекрасен концерт на 12 октомври

Един от най-добрите италиански пианисти на нашето съвремие гостува на „Симфониета „София“ към Общински културен институт „Надежда“ на 12 октомври 2022 г. Той е пианист със световна кариера, солист на множество симфонични и камерни оркестри по целия свят, професор по пиано, известен също и с майсторските си класове, често канен за член на журита в многобройни международни клавирни конкурси .

Под диригентството на маестро Свилен Симеонов, оркестър „Симфониета „София“, със солист Антонио ди Кристофано – пиано, изпълни един от най-красивите клавирни концерти в световната музикална история. Концертът за пиано и оркестър в ла минор, оп. 54 от Роберт Шуман бе представен пред публиката в Централния военен клуб в София на 12 октомври 2022 г. За допълнение на програмата звуча рядко изпълняваната Трета симфония от Франц Шуберт.

Убедителност и яснота са ключовите характеристики, които излязоха на преден план в интерпретацията на ла минорния концерт от Шуман в изпълнението на проф. Антонио ди Кристофано. Музикалното изграждане и изказ, характерните за произведението романтични лирично-меланхолични състояния прозвучаха изключително премерено, обмислено и красиво. Знаменитата творба на Шуман, създадена „като комбинация между симфония, фантазия и концерт“ бе представена по най-естествения начин. Изпълнението бе аплодирано бурно и продължително от публиката в залата.

Интересен бе изборът на маестро Свилен Симеонов за второто произведение в програмата. Симфония № 3 в ре мажор от Франц Шуберт е от по-рядко изпълняваните творби на композитора. Близка до естетиката на Класицизма, тази кратка като времетраене, но интересна и привлекателна в своята мелодика симфония, бе приета забележително добре от публиката.

Прекрасен концерт, чудесна програма, празник за музиката и сетивата са думите, които обобщават настроенията в залата през тази вечер.

Е. Матева

 _ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки: Бойко Дзивев