„Коледна песен“ на Дикенс – една от най-популярните и трайни коледни истории на всички времена

Новелата е издадена на днешната дата – 19 декември през 1843 г. и може би е най-популярното произведение, което Чарлз Дикенс е писал и остава една от най-популярните и трайни коледни истории на всички времена.

Авторът е подтикнат да напише тази нравствена приказка, след като е бил „съвършено поразен“ от ужасяващите разкрития, публикувани в парламентарен доклад за детския труд през 1843 г.

„Коледна песен“ е приказка за моралa на стария скъперник на име Ебенийзър Скрудж, който презира голяма част от света и е пожертвал любовта и приятелството в името на преклонението пред парите. Призракът от отминалата Коледа, Призракът от коледното настояще и Призракът от предстоящата Коледа принуждават Скрудж да се изправи срещу последствията от действията си. Той е особено ужасен от трудностите, понесени от семейството на неговия чиновник Боб Крачит. Наказателните преживявания на Скрудж имат благотворен ефект – скъперникът е изкупен и преобразен.

Истината е, че „Коледна песен“ е толкова популярна днес, колкото и преди 179 години. Чарлз Дикенс, чрез гласа на Скрудж, продължава да ни призовава да почитаме Коледа в сърцата си и да се опитаме да я запазим през цялата година.

В духа на сезона – знаете ли, че…  „Коледна песен“  е само една от няколкото истории на коледна тематика, написани от Чарлз Дикенс.

Знаете ли, че…  Дикенс е написал „Коледна песен“ само за шест седмици, под финансов натиск, по време на нощните си разходки из Лондон.

Знаете ли, че…  „Коледна песен“ е публикувана за първи път на 19 декември 1843 г., като първото издание е разпродадено до Бъдни вечер. До 1844 г. новелата е преминала през 13 отпечатвания и продължава да се продава стабилно вече 179 години.

Знаете ли, че…   Дикенс не е печелил много пари от ранните издания на  „Коледна песен“.

Знаете ли, че…  Подобно на много други творби на Дикенс,  „Коледна песен“ е написана като произведение със социален коментар – самият автор е бил принуден в да напусне училище като момче и да търси работа, за да се прехранват със семействтото му. Както описва биографът на Дикенс Майкъл Слейтър, авторът мисли за „Коледна песен“ като начин да „помогне да се отворят сърцата на проспериращите и могъщите към бедните и безсилните…“

Знаете ли, че…  Интернет базата данни за филми изброява над 100 версии на „Коледна песен“, включително видео игра, късометражен филм от 1908 г. с участието на Том Рикетс (английски актьор, който според съобщенията е режисьор на първия филм, сниман някога в Холивуд), и телевизионния филм от 2015 г. „Коледна песен и зомбита“.

Знаете ли…  Има над 20 телевизионни предавания, които са използвали класиката на Дикенс като храна за епизоди, включително „Sanford and Son“, „The Six Million Dollar Man“, „Family Ties“ и др.

Знаете ли, че… Има две балетни и четири оперни версии на „Коледна песен“ („A Christmas Carol“), включително „The Passion of Scrooge“.

Следете културния афиш на ОКИ „Надежда“ на www.oki-nadejda.com и във Facebook.

– – –

ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ И СЪБИТИЯ:

Световни коледни традиции, които може да ви изненадат