Майкъл Джексън -„Изпълнител на хилядолетието“

 „Много съм доволен да връча Наградата на хилядолетието за 2000 г. на артист, чиято музика, щедрост и несравнимо шоуменство придадоха цвят и яркост на 20-ти век. След хиляда години, когато се разглежда историята на популярната музика, нито един изпълнител няма да бъде толкова запомнен и толкова прославян, колкото Майкъл Джексън. Беше привилегия да наблюдавам ослепителното пътуване на Майкъл през годините, което го превърна от певец в суперзвезда и от очарователно малко момче в достоен мъж.…“, е част от речта на принц Алберт при награждаването на Джако.

Oтличието „Изпълнител на хилядолетието“ Майкъл Джексън получава на днешната дата, 10 май през 2000 г. на церемония на Световните музикални награди в Монако.

Истината е, че Кралят на попа преобрази лицето на поп музиката и популярната култура. Става солист едва на 7 години в „The Jackson 5“, а по-късно сам започва да пише повечето от хитовете на групата. На 11 години вече е звезда, а на 20 решава да започне соло кариера. Най-големият му успех е в това, че песните му са толкова добри, колкото и видеоклиповете му.

Ето и някой интересни факти от живота на Джако

С над 1003 награди Майкъл Джексън е най-награждаваният музикален изпълнител на всички времена. След него, следващите места принадлежат на „Queens“, Бийонсе и Тейлър Суифт.

Безумната колекция от награди на Майкъл Джексън включва 13 Грами, 40 награди Билборд, 26 Американски музикални награди и 23 световни рекорда на Гинес. Майкъл дори има титлата от Книгата на рекордите на Гинес за най-успешен изпълнител на всички времена.

От всички отличия и постижения в невероятната кариера на Майкъл Джексън, едно показва особено щедрия му ангажимент към благотворителни каузи. През 2000 г. Световните рекорди на Гинес отличават Майкъл за подкрепата на 39 благотворителни организации – рекорд за най-много подкрепени от поп звезда, със стотици милиони долари, които се изчисляват, че са събрани от неговите усилия.

Очевидно е носил черна лента на ръката, за да напомня на хората за всички страдащи деца по света. Майкъл Джексън също е третият най-продаван поп изпълнител. Единствените двама, които са победили Майкъл за първото място, са Бийтълс и Елвис Пресли.

Един от най-изненадващите факти за Майкъл Джексън е, че той е искал да купи филмовите права за Спайдърмен.

През 1985 г. Джексън плаща колосалните 47,5 милиона долара за правата за публикуване на каталог, който включва двеста песни на „Бийтълс“. Всъщност той е толкова безумно популярен, че дори продава около 130 000 копия всяка година в САЩ до ден днешен.

„Billie Jean“ е смесена и ремиксирана 91 пъти, преди да се спрат на нея.

По време на сутринта на атаките на 11 септември Майкъл Джексън e трябвало да има среща в една от кулите близнаци. Той обаче е пропуснал срещата.

Майкъл Джексън е имал  осем братя и сестри. С четирима от тях създава първата си група – „Jackson 5“. Групата се е управлявала от баща им, който се твърди, че е бил изключително строг. Майкъл открито е говорил за методите, които баща му е използвал, за да дисциплинира „Jackson 5“ и как ги е биел с камшик по време на репетициите, ако са прaвили грешки.

През 1969 г. „Jackson 5“ издават първия си хит „I want you back“, в албума „Diana Ross presents Jackson 5“.

Джексън е имал кожно заболяване, поради което в края на 80-те цветът на кожата му се бе променила. Имаше и много спекулации, че са избелили кожата му заради всички пластични операции, които си е направил. На спекулациите Джексън твърди, че е имал само две операции – една за носа и една за брадичката.

Манията на Майкъл Джексън относно външния му вид се е дължала главно на обидите от баща му относно външниня му вид.

За да живее по-дълго и да изглежда много добре, Майкъл Джексън дори е спал в хипербарна камера, известна като кислороден резервоар.

Кралят на попа построява лунапарк в ранчото си Невърленд (кръстено на едноименното място от приказката за Питър Пан) в Калифорния – в него има действащо влакче, виенско колело, водни пързалки, зоологическа градина и други. Там е канил болни или бедни деца, които иначе не биха имали възможност да посетят такива развлечения. Влакът е построен така, че на него да могат да се качват легла за много болните деца.

MJ е единствената знаменитост, която печели повече в смъртта, отколкото в живота. Известно е, че брутните приходи от смъртта на Майкъл надхвърлят 900 милиона долара.