„Eclectica Union Kids“ – Symphony Competition, 2023, излъчи своите победители

Финалният концерт се състоя на 30 септември 2023 г. в Централния военен клуб.

Второто издание на единствения по рода си в България конкурс за създаване на детско-юношеска песен „Eclectica Union Kids“ – Symphony Competition завърши с празничен финален концерт на 30 септември 2023 г. в Централния военен клуб.

В навечерието на Световния ден на музиката, творчески екипи от композитори, аранжори и текстописци пристъпиха в магичния детски свят, участвайки в най-вълнуващата и емоционална музикална надпревара. За най-ценното, за бъдещето на България – децата, те се постараха да дадат най-доброто, на което са способни. До заключителния етап на единствения в страната ни конкурс, представящ нови детско-юношески музикални произведения под съпровод на симфоничен оркестър, достигнаха десет изключително стойностни и разнообразни песни.

Всяка от тях бе достойна за финал, всяка докосна публиката със смислово съдържание и мелодия. С гордост конкурсът акцентира върху създаването на песни от български автори на български език. Събитието се превърна в прекрасен празник на въображението, творчеството и таланта, струящи от оригиналните и открояващи се произведения. Всички те бяха представени с много настроение и артистичност от децата-солисти.

Радост, усмивки и празнична еуфория изпълниха залата по време на цялата програма. „Ние сме светлина“ – миналогодишната песен-победител, която бе избрана за химн на конкурса, бе изпълнена от своите автори – Веси Бонева и Явор Велчев.

Водещи на програмата бяха чаровната актриса и певица Ана Топалова и интересният и сладкодумен актьор Румен Григоров. За втора поредна година младите солисти бяха съпроводени от оркестър „Симфониета „София“ и Джаз формация „София“ към Общински културен институт „Надежда“ под диригентството на Минко Ламбов.

Но все пак, на състезание като на състезание. Макар и много трудно, компетентното жури, в състав:

– председател: г-жа Анна Дамянова – директор на Общински културен институт „Надежда“, музиковед, хоров диригент и педагог с дългогодишен опит,

и членове:
– г-жа Божидара Димова – поетеса, педагог и журналист с дългогодишна практика в Българското национално радио,
– г-н Юли Дамянов – композитор, аранжор, главен диригент на Държавен музикален и балетен център, София и на Софийски духов оркестър и
– г-жа Емилия Раднева – дългогодишен солист на Детския радио хор с голям опит в работата с деца в сферата на музиката и образованието,
излъчи своите победители:

Трета награда си поделят две песни:
– „Нота фа“ – музика и текст: Снежана Бахчеванова, изпълнена от Красимир Коцев – 8 г. и
– „На двора“ – музика: Георги Добрев и Мариана Добрева, текст: Георги Добрев; изпълнена от Ерика Илитало – 11 г.

Втора награда:
– „Коледна песен“ – музика, текст и аранжимент: Пламен Цветанов, изпълнена от Лора Алексиева – 12 г.;
– „Все по-далеч“ – музика: Максим Ялнъзов, текст: Йоана Кесова, аранжимент: Валери Костов, изпълнена от Максим Ялнъзов – 14 г.;

Първа награда:
– „Детето“ – музика и текст: Тодор Янкулов, изпълнена от Вокална група „Палави ноти“;
– „Райска градина“ – музика и текст: Вида Пиронкова, изпълнена от Леон Даниел – 11 г.;
– „Джаз за деца“ – музика: Димитър Благоев, текст: Цветелина Белева, изпълнена от Кристина Енчева – 12 г.

Специалната награда на оркестъра бе присъдена на песента „Еньовден“ – музика и аранжимент: Васил Бележков, текст: Христина Димова, изпълнена от Жени Кринчева – 12 г.

Носителите на първа награда получиха и създадената от Красимир Тодоров специално за конкурса пластика „Eclectica Union Kids“ – Symphony Competition, 2023.

Освен екипите – създатели на класираните произведения, които получават призовите награди, допълнителни награди ще получат и всички останали творчески екипи, участвали с песни във финала на конкурса. За песните, достигнали до заключителния етап, е осигурен професионален аудиозапис от „Еклектика рекърдс енд ентъртеймънт“. Наградите за децата-солисти са предоставени от спонсора Music World.

Конкурсът за създаване на нова детско-юношеска песен „Eclectica Union Kids“ – Symphony Competition се организира от Сдружение „Еклектика“ и „Еклектика рекърдс енд ентъртеймънт.“

Проектът се осъществява с подкрепата на Музикаутор, Общински културен институт „Надежда“, Министерство на културата на Република България, Столична община, Национален Фонд Култура и с медийното партньорство на БНР, БНТ, Дарик радио, Алма матер радио и Джаз ФМ радио.

Ева Матева

_ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки: Василка Балевска