Премиерно изпълнение на Концерт за китара и оркестър от Минко Ламбов в ОКИ „Надежда“

Новото произведение е посветено на дългогодишния приятел на композитора – арх. Стефан Добрев и е вдъхновено от изключителния китарист Цветан Недялков, в чието изпълнение творбата прозвуча за първи път. В програмата бе представен още и Концерт за пиано и оркестър № 3 от Сергей Прокофиев със солист талантливият Роберто Руменов.

С бурни аплодисменти и въодушевени възгласи „Браво“ завърши първият концерт от цикъл „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, осъществен по програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“. В съботното матине на 9 март солисти на оркестър „Симфониета „София“ под диригентството на Минко Ламбов бяха големият български виртуозен китарист Цветан Недялков и изключителният млад пианист Роберто Руменов. Събитието се състоя в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“.

Проектът „Вдъхновение“ включва създаването и премиерите на три нови концерта от композитора Минко Ламбов – Концерт за китара и оркестър, вдъхновен от Цветан Недялков; Концерт за тромпет и оркестър, вдъхновен от Венцислав Благоев и Двоен концерт за цигулка, акордеон и оркестър, вдъхновен от Светлин Русев – цигулка и Вероника Тодорова – акордеон.

В програмата на 9 март 2024 г. бе премиерата на първото произведение – Концерт за китара и оркестър. Пред публиката в концертната зала се разкри една съвременна, модерна творба, съчетаваща етно и джаз елементи със звучността на симфоничен оркестър и виртуозността на солиращата акустична китара. Изпълнението представи богат образен свят с разнообразна мелодика, с интонации и неравноделни размери, присъщи за българския фолклор. Комбинацията с характерни испански мотиви и ритми с препратки към фламенко културата предизвика силна емоционалност, чиито корени са заложени изначално в широката мултинационална основа на характерния огнен танц. Като противовес на това се яви втората част с нейната контрастна лирико-романтична повествователност и пасторални картини. Великолепно изпълнение на Цветан Недялков! С продължителни, бурни аплаузи публиката извика на бис музикалния виртуоз.

Следващото произведение в програмата бе Концерт за пиано и оркестър № 3 от Сергей Прокофиев със солист талантливият Роберто Руменов. Възхитително изпълнение – рядко срещана равнопоставеност между превъзходен музикален усет и блестяща техническа подготовка на изпълнителя. Умелото му партньорство с оркестъра в допълнение, също бе от ключово значение в изграждането на единния облик на творбата. Думите на маестро Ламбов за Роберто Руменов лаконично, но достатъчно красноречиво и точно описват забележителните качества и прекрасното му музициране: „Роберто е изключителен пианист, а интерпретацията му на този свръхтруден концерт за пиано е просто на световно ниво!“ – силни думи и обективна оценка, към която няма какво да се добави. Не случайно младият пианист е и сред номинираните в 33-тото издание на анкетата „Музикант на годината 2023“ на предаването Allegro Vivace по програма „Хоризонт“ на БНР. Там той участва в категорията „Млад музикант на годината“. За бис пианистът представи „Менует“ от Равел и „Етюд“ от Лист. Нестихващи аплодисменти и многобройни положителни отзиви последваха всички негови изпълнения. В залата присъстваха три от неговите учителки по пиано – Елисавета Попова, Русалина Ламбова и Антонина Бонева.

От името на г-н Рангел Марков, кмет на Район Банкя – Столична община, г-жа Елисавета Попова връчи поздравителни адреси на диригента Минко Ламбов, на Цветан Недялков и на Роберто Руменов, който е техен съгражданин.

Ева Матева

_ _ _

Вижте още:

Завърши гостуването на Чарли Сием в България

„Сезони“ от Минко Ламбов със световна премиера в ОКИ „Надежда“

В памет на Кирил Ламбов

_ _ _

Фотогалерия от събитието