Девета симфония от Бетовен и изложба в Деня на Европа – 9 май

Оркестър „Симфониета „София“, съвместно с НФХ „Св. Обретенов“ и Нишкия симфоничен оркестър изпълниха Симфония №9 от Лудвиг ван Бетовен. Събитието се състоя на 9 май в концертен комплекс „България“ по повод Деня на Европа и е част от културния календар на Столична община, Дирекция „Култура“ за Българското Председателството на Съвета на ЕС. Концертът премина под диригентството на Свилен Симеонов. Солисти в програмата бяха Вера Гиргинова – сопран, Биляна Михайлова – мецосопран, Георги Султанов – тенор и Валери Турманов – бас. Съпътстващо събитие към концерта бе откриването на изложба на художника Верде – „Молитва“. Многопластовата палитра докосва и провокира вълнуващо, въздейства със своята вътрешна светлина, излъчва духовна чистота и мъдрост. „Спасителят“, „Тут“, „Истината за Леонардо“, „Кръговрат“, монографията „Молитва“ и други може да видите в Мраморно фоайе на концертен комплекс „България“ до 15 май 2018 г.

Организатори са Столична община, Дирекция „Култура“, Общински културен институт „Надежда“, Софийска филхармония, със съдействието на общинското ръководство на гр. Ниш, Република Сърбия.

*Няколко любопитни факти за Бетовен и Симфония №9   

Никой не е сигурен за точната рождена дата на Лудвиг ван Бетовен, но е сигурно, че е родом от Германия, Бон. Като малък свири на цигулка, още 12-годишен се откроява като музикален отцепник и новатор – музиката му е в до минор, което е изключително трудно за свирене и нехарактерно за музиката по онова време. Когато е на 25 години започва да губи слуха си, след което напълно оглушава. Може да чуете за Бетовен, че е „човекът, който промени музиката завинаги“.

*За Симфония № 9 – често е наричана „хорова“ симфония, но само във финала има хор. Освен, че части от това произведение звучат в игрални и анимационни филми, на спортни първенства и в репертоара на съвременни рок и поп групи, съществува поредица от интересни факти, но и легенди около Деветата симфония. Например:
– през май 2003 г. на аукцион на „Сотбис“ партитурата на симфонията е продадена за 3,48 млн долара;
– компанията Philips специално увеличава диаметъра на компактдиска от 11,5 на 12 см, за да се помести целият запис на симфонията;
– традиционно в Япония симфонията се изпълнява в навечерието на Новата година.
– в музикалните среди е известен изразът „проклятието на деветата“. Суеверие! Започва от Бетовен и се състои в опасението, че композитор, написал деветата си симфония, скоро след това умира. Независимо от всичко Симфония №9 от Бетовен остава един от върховете в световната музикална съкровищница!