(BG) Виолистът Велян Ванков от „Симфониета „София“ дебютира като диригент на оркестъра в цикъла „Млади диригенти, солисти и композитори“

Младият виолист Велян Ванков от „Симфониета „София“ направи своя дебют като диригент на оркестъра на 06.04.2019 г. в концертната зала на ОКИ „Надежда“.

Това е третият концерт за 2019 година – Цикъл „Млади диригенти, солисти и композитори“. В своята добре подбрана програма Велян Ванков показа качества, съумя да води оркестъра и да представи увертюрата „Егмонт“ от Лудвиг ван Бетовен и Класическата симфония в Ре мажор на Сергей Прокофиев на едно добро професионално ниво. В изпълнението на Концерт за кларинет и оркестър в Ла мажор от Волфганг Амадеус Моцарт солист бе младият кларинетист Кристиян Калоянов, който посвети изпълнението си в памет на своя професор Петко Радев. Младите творци – диригент и солист, подкрепени от „Симфониета „София“, създавайки чудесно настроение на сцената, поднесоха на своята публика един прекрасен концерт.

Велян Ванков учи дирижиране в НМУ „Л. Пипков“ при Деян Павлов. Изявявал се е многократно като солист на „Симфониета „София“.