В света на Кирил Ламбов – ОКИ „Надежда“ отбеляза една година от загубата на големия музикант

23.10.2020 г., Концертна зала ОКИ „Надежда“
Кирил Ламбов – Симфония № 1 „Камерна“, ІІІ част
Оркестър „Симфониета „София“
Диригент – Минко Ламбов

_ _ _

С рядко изпълнявани творби на акад. Кирил Ламбов и любими негови джазови пиеси, оркестрирани от сина му Минко Ламбов, Общински културен институт „Надежда“ отбеляза една година от загубата на известния композитор, пианист и диригент. Почетохме колегата и артиста, оставил ярка следа в живота и спомените ни – добросърдечен, отзивчив, одухотворен и колоритен, с хиляди малки ексцентричности, човек с „неповторима индивидуалност“, както го нарече приживе акад. Емил Янев.

С концерта на 23.10.2020 г. под диригентството на неговия син Минко Ламбов, „Симфониета „София“, Джаз формация „София“ и солистката Ана Топалова ни потопиха в творческия свят и естетика на Кирил Ламбов. В програмата бяха включени неговите Симфония № 1 „Камерна“, създадена през 1989 г. и Интродукция и токата от 2006 г. Звучаха още произведения от Стинг, Чик Кърия, Телониъс Монк и Минко Ламбов.

Независимо от различната си същност, подбраните за концерта произведения на акад. Ламбов ни завладяха със силната си тревожност. В Камерната симфония тя звучеше вглъбено и наситено, с концентрация на звук и емоция. Играта с динамика, щрихи, темпо и метроритмични фигури, използването на полифонични похвати и характерни интервалови съотношения варираха напрежението в цялото произведение. Последната трета част продължи същата линия, но въведе картинност и изобразителни моменти, неминуемо навяващи асоциации с любимите на автора коне, препускащи в галоп. С Интродукция и токата програмата придоби за кратко известно успокоение, свързано с провеждането на началната скръбна тема, представена чрез широка мелодична линия, преминаваща от един инструмент в друг. Рязък контраст спрямо нея внесе темата с медните духови инструменти, чрез които звукът стана интензивен и агресивен, а драматизмът достигна до зловещ характер.

Творчеството на Кирил Ламбов е изключително разнообразно и оригинално, а художествените му търсения намират израз в много различни по своето естество произведения. Представените в този концерт творби показаха една не толкова позната страна от неговата работа, с което разшириха представите ни за богатия свят на неговата сложна душевност и въображение.

Ева Матева

– – –
Вижте още:

Почивай в мир! Ще ни липсваш!

В памет на акад. Кирил Ламбов

„Светлина в мрака“ – посланието в концерта на диригента Иван Янакиев