Еделина Кънева и Олга Динова със „Симфониета „София“ по повод празниците на виното и любовта

Заглавието на обичания валс от Йохан Щраус-син „Вино, жени и песни“ даде мотото на концерта, който Общински културен институт „Надежда“ посвети на празниците „Св. Валентин“ и „Трифон Зарезан“. Примите на Музикалния театър Еделина Кънева, сопран и Олга Динова, мецосопран, заедно с оркестър „Симфониета „София“ под диригентството на Свилен Симеонов представиха ефектна програма от любими арии, дуети, валсове и полки. Представителната селекция от произведения на Имре Калман, Жак Офенбах, Франц Лехар, Жорж Бизе, Джузепе Верди и Йохан Щраус-син звуча в концертната зала на ОКИ „Надежда“ на 11.02.2021 г.

Тържествено начало на вечерта постави увертюрата към „Кармен“ от Жорж Бизе, последвана от страстно изпълнение на „Хабанера“ от същото произведение със солист Олга Динова. По-късно в концертната програма тя представи и „Чардаш“ на Розалинда от най-популярната оперета на Йохан Щраус-син – „Прилепът“. В изпълнение на Еделина Кънева пък чухме ария на Марица от „Графиня Марица“ на Имре Калман и ария на Джудита от едноименната оперета на Франц Лехар. Двете певици заедно изпълниха Романс на Елена от „Хубавата Елена“ и „Баркарола“ из операта „Хофманови разкази“ на Жак Офенбах.

Инструменталните акценти в концерта бяха възложени на полките „Влак на удоволствието“ и „На лов“ от Йохан Щраус-син, а прекрасният валс „Вино, жени и песни“ от същия композитор привнесе духа на виенските бални традиции. „Анен“ полка или полка „Ана“ и „Шампанско полка“ бяха специален поздрав от „Симфониета „София“ и диригента Свилен Симеонов за директора на Общински културен институт „Надежда“ Анна Дамянова по повод наскоро отминалия ѝ юбилей. За всички почитатели на празниците на виното и любовта, на финала на програмата звуча неизменната „Наздравица“ из операта „Травиата“ от Джузепе Верди, но този път в изпълнение на дамски дует. В ролите на Виолета и Алфред се превъплътиха Еделина Кънева и Олга Динова.

За своя юбилей г-жа Дамянова получи цветя и поздравителен адрес от Симфониета Видин, подаръци и цветя от „Симфониета „София“, административния екип на Общински културен институт „Надежда“, Джаз формация „София“ и гости на събитието.

Eва Матева

_ _ _

Вижте още:

„Вино, жени и любов“ със „Симфониета „София“ в Централния военен клуб – 2020 г.

_ _ _