Кралят на рокендрола Елвис Пресли изнася последния си концерт преди 44 години

Певецът, смятан за една от най-значимите културни икони на 20-ти век Елвис Пресли изнася на днешната дата, 26 юни 1977 г. последния си концерт в Индианополис. Обявен за Краля на рокендрола, Пресли събира за последния си спектакъл около 18-хилядна публика. Ненадминататият, обичан певец и артист поема своята трагична съдба, определена от наркотиците.

Личният му живот започва да се руши  след развода му с Присила Болие през 1973 г. и зависимостта му от наркоманията започва да се утвърждава. След три години бурна злоупотреба с вещества и лични проблеми, Елвис е бил в тревожно състояние.

Кралят записва 23 студийни албума в бърза и яростна кариера, която приключва твърде рано – Елвис умира в  разцвета на силите си, едва 42-годишен, шест седмици след последния си спектакъл.

Журналистът Тони Шерман пише, че до началото на 1977 г. „Пресли се е превърнал в гротескна карикатура на неговия лъскав, енергичен Аз. Огромно наднормено тегло, умът му, притъпен от нармаконията, която ежедневно поглъщаше, той едва успя да се измъкне от съкратените си концерти. Елвис успя да остави проблемите си настрана за последното си представяне и се поклони по еуфоричен начин. Макар истинска рокзвезда, той пристигна на сцената чак в 22:00 ч., а концертът трябваше да започне час и половина по-рано. През това време публиката подгряваше с изпълнения на други певци и оркестъра.

Журналистът Шерман споделя още, че е гледал един от последните му концерти в Луизиана, където Елвис е бил на сцената по-малко от час. Става ясно, че разрушителният път, по който е тръгнал най-известният човек на планетата, е неизбежен.

Влиянието на Елвис няма граници, подходът му към създаването на музика значително е повлиял на начина, по който днес се ангажираме със звука. Домът на Краля е превърнат в музей, който е посещаван от над 600 000 негови последователи. Има над 85 000 имитатори по целия свят.

Елвис Пресли остава незаличимо влияние върху развлекателната индустрия. Десетилетия след смъртта му албумите му се продават по целия свят.

Ето няколко любопитни и малко известни факта за живота на Елвис Пресли:

 • Майка му е била бременна с близнаци, но едва шест часа след раждането им едното момче умира. Така Елвис остава единствено дете в семейството и се радва на изключително внимание от страна на майка си.
 • Първата музикална изява на певеца е на панаира „Мисисипи-Алабама“. Тогава Елвис е едва 10-годишен и е облечен с каубойски костюм. След изпълнението на песента „Old shep“ на Ред Фоли се нарежда на второ място в музикална надпревара.
 • Елвис купува първата си китара, когато е на 11 години.
 • През 1947 г. местно радиопредаване предлага на младия Елвис (на 12 години) шанс да пее на живо в ефир.
 • През 1956 г. започва филмовата си кариера с уестърна Love Me Tender“. Вторият му филм „Обичам те представя родителите му като членове на публиката, а след смъртта на майка му през 1957 г. той никога повече не гледа филма. Снима се в общо 31 филма.
Снимка – Уикипедия
 • Елвис е бил само на 22 г., когато купува имението си „Грейсленд“ за малко над 100 000 долара. Самото имение е кръстено на един от първоначалните собственици.
 • Елвис Пресли получил специално разрешение да отложи службата си в армията, за да заснеме „King Creole”.
 • Снимката на Елвис Пресли с президента Ричард Никсън е една от най-търсените в Националния архив.

  Снимка-https://defendingaxlrose.com/
 • Кралят е имал черен колан по карате.
 • Кариерата на Елвис се управлява от мениджъра му полковник Том Паркър, известен със строгия си контрол върху изявите му и с това, че взима 50 процента от всичко, което е печелил.
 • Въпреки че музиката му остава популярна по целия свят, Елвис Пресли почти никога не е изпълнявал концерти в чужбина. Всъщност единствените му изяви са в САЩ и Канада.

Източници: www.smoothradio.com, www.faroutmagazine.co.uk, www.mentalfloss.com

***

Следете културния афиш на ОКИ „Надежда“ и във Facebook.