Антония Кирил Евгениева и Иван Пенчев със „Симфониета „София“ – концертът, който докосна публиката

Пълна зала и нестихващи аплодисменти зачетоха прекрасните изпълнения в концерта на 15 април 2022 г. в Общински културен институт „Надежда“

С продължителни бурни аплаузи бяха изпратени солистите Антония Кирил Евгениева – пиано и Иван Пенчев – цигулка в концерта на „Симфониета „София“ под диригентството на Минко Ламбов на 15 април 2022 г. Общински културен институт „Надежда“ бе организатор и домакин на събитието, в което прозвучаха произведения от Сергей Рахманинов, Кирил Ламбов и Камий Сен-Санс.

Иван Пенчев солира в две от най-известните виртуозни творби на Сен-Санс. Звукът на неговата цигулка, преливащ в различни състояния, придаде на музикалната тъкан индивидуален стил и разнообразни оттенъци. Изразена мелодичност, в съчетание с бравурност и блясък представиха Интродукция и Рондо капричиозо, оп. 28, а символизъм и картинна образност обрисуваха ефимерността на живота в „Танц на смъртта“.

Антония Кирил Евгениева изпълни Вариации за пиано и оркестър върху турска народна песен от нейния баща – композиторът Кирил Ламбов. Интересна като тематизъм и развитие, поднесена изключително емоционално, творбата прозвуча в негова памет. Второто изпълнение на пианистката постави финалния акцент в програмата. С лиризъм, патетичност и отлична съгласуваност с оркестъра звуча един от най-красивите клавирни концерти в световната музикална литература – Концерт за пиано и оркестър № 2 от Сергей Рахманинов.

Дълбока емоционалност и душевност, завладяваща енергия и виртуозност, наред с изящество и финес на музикалните интонации се преплетоха в убедителните интерпретации на солистите. Прекрасен концерт, в който красотата на звука и съкровеното преживяване бяха изведени на преден план в изпълненията.

Ева Матева

_ _ _

Вижте още:

В света на Кирил Ламбов – ОКИ „Надежда“ отбеляза една година от загубата на големия музикант
_ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки: Бойко Дзивев