В памет на Кирил Ламбов

Световноизвестните музиканти Светлин Русев – цигулка и Борислав Йоцов – кларинет бяха солисти на „Симфониета „София“ под диригентството на Минко Ламбов в един ярък и незабравим концерт с творби на маестро Кирил Ламбов.

Ярко музикално събитие, наситено с вълнуващи емоции и всеобщ възторг, се състоя в Общински културен институт „Надежда“ на 24 февруари 2023 г. Това бе незабравим концерт, който със сигурност ще остане трайно в спомените на присъствалите като оригинален, интересен и професионално осъществен проект, една от значимите прояви в софийския културен живот напоследък. В памет на българския композитор, пианист и диригент Кирил Ламбов редом с оркестър „Симфониета „София“ на сцената се качиха световноизвестните музиканти Светлин Русев – цигулка и Борислав Йоцов – кларинет. Гост-диригент бе синът на маестро Ламбов – Минко Ламбов.

В програмата бяха включени четири произведения на Кирил Ламбов от различни периоди на неговия творчески път. Звучаха „Камерна“ симфония (1989 г.), Три еврейски танца за кларинет и оркестър (2018 г.), „Циганска рапсодия за цигулка и оркестър (2008 г.) и „Интродукция и токата“ (2006 г.).

Трудно е да се опишат с думи оживлението и енергията, с които солистите Светлин Русев и Борислав Йоцов представиха съответно „Циганска рапсодия“ и Три еврейски танца. Пъстротата на различните етнокултури, която така силно привличаше Кирил Ламбов, разцъфна в изпълненията със страст, детайлност и характерни особености, предавайки на публиката заряда на многовековното им музикално наследство. Игра с материала, лекота и виртуозност, съчетани с дълбоко вникване в същността на произведенията, изградиха прекрасните интерпретации. Великолепният звук, извиращ от изключителния талант на солистите направи изпълненията достойни за възхищение.

„Камерна“ симфония и „Интродукция и токата“, звучали в изпълнение на „Симфониета „София“ и на 23 октомври 2020 г. отново под диригентството на Минко Ламбов, сега рамкираха програмата. Тяхната сериозност, вглъбеност и тревожност послужи за начало и край на концерта.

Прекрасни творби и превъзходни изпълнения – заслужени аплодисменти възнаградиха солистите Светлин Русев и Борислав Йоцов, оркестър „Симфониета „София“ и Минко Ламбов.

Ева Матева

_ _ _

Вижте още:

В света на Кирил Ламбов – ОКИ „Надежда“ отбеляза една година от загубата на големия музикант

Антония Кирил Евгениева и Иван Пенчев със „Симфониета „София“ – концертът, който докосна публиката

_ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки: Василка Балевска