„Симфониета „София“ и солисти от Zakhar Bron School of Music, Zurich, изнесоха концерт на 7 юни в ОКИ „Надежда“

В програмата, под диригентството на маестро Свилен Симеонов, се представиха Тимми Ванг (Китай), Ева Солодовски (Украйна), Ауреа Ванг (Китай) и Софи Брансон (Швейцария)

Възпитаници на едно от най-реномираните музикални училища в света – Zakhar Bron School of Music, известно с първокласната си подготовка на цигулари от най-ранна детска възраст, солираха на оркестър „Симфониета „София“ под диригентството на Свилен Симеонов в концерта на 7 юни 2024 г.

Носещо името на знаменития цигулков педагог Захар Брон, учебното заведение, базирано в Цюрих, Швейцария, е световнопризнато с високото ниво, което неговите ученици показват по международните сцени и с множеството престижни музикални отличия, които те печелят на елитни конкурси. Училището следва метода на преподаване на съоснователя си Захар Брон, при когото са учили някои от най-успешните съвременни цигулари, като Вадим Репин, Максим Венгеров, Даниел Хоуп, Дейвид Гарет и още много други. Най-напредналите ученици от ZBSM и сега могат да почерпят безценни знания от проф. Брон в редовно провеждащите се майсторски класове.

В настоящия концерт в България се изявиха четирима солисти. Тимми Ванг, 10 г., (Китай), изпълни първа част на Концерт за цигулка от Дмитрий Кабалевски; Ева Солодовски, 14 г.,  (Украйна), представи Концерт за цигулка и оркестър от Джулс Конъс; Ауреа Ванг, 12 г., (Китай), бе солист на Испанска симфония за цигулка и оркестър, оп. 21 от Едуард Лало и последна в програмата бе Софи Брансон, 17 г., (Швейцария), в чието изпълнение прозвучаха втора и трета част на Концерт за цигулка и оркестър, оп. 77 от Йоханес Брамс.

Младите цигулари демонстрираха завидна зрялост, стабилност и техника, а художествената интерпретация и красивият звук в изпълненията на по-големите Софи Брансон и Ева Солодовски бяха достойни за възхищение.

Събитието, с участие на талантливите млади музиканти, се проведе по случай наскоро отминалия Ден на детето – 1 юни, като част от традиционно организираните разнообразни мероприятия с деца, които Общински културен институт „Надежда“ ежегодно посвещава на празника.

Ева Матева

_ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки: Бойко Дзивев