Пианистът Стивън Ванхаурт и „Симфониета „София“ със съвместен концерт на 19 май

Развълнуван съм, че ще имам възможността да свиря със „Симфониета „София“ и ще мога да видя за първи път София.

Виртуозът Стивън Ванхауърт ще пропътува разстоянието от Лос Анджелис до България, за да изпълни музиката на Ференц Лист с оркестър „Симфониета „София“ – диригент маестро Свилен Симеонов. Публиката ще има възможност да чуе Концерт за пиано № 2 и „Унгарска рапсодия“ № 2 от Лист на 19 май от 18:30 часа в концертната зала на Общински културен институт „Надежда”.

Това е първото съвместно изпълнение на Ванхауърт с български оркестър, разкрива пианистът в специално интервю за ОКИ „Надежда“.

ОКИ „Надежда“: Стивън, биографията Ви като пианист и въобще като музикант е изключително богата, но ми се иска да ми разкажете повече за себе си – кога дойде интересът към музиката, по-специално към пианото и от колко годишен свирите?

Стивън Ванхауърт: Родителите ми имаха пиано вкъщи и аз обичах да свиря на него. Така след време започнах да взимам уроци, може би съм бил 7-8 годишен, не помня. От малък обичам да свиря и откривам музиката, която за мен е по-неизвестна, точно затова ми е много интересно.

Кой е човекът, който е повлиял и допринесъл най-много за вашето израстване като пианист, музикант и творец?

Стивън Ванхауърт: Моят професор от брюкселската консерватория беше известният български пианист Боян Воденичаров, когото много уважавам като човек и като музикант.

Участвате в редица музикални проекти, фестивали по целия свят, а на 19 май ще изнесете концерт в България с оркестър „Симфониета „София“ към ОКИ „Надежда“. Имате ли впечатление от нашата страна и за първи път ли идвате в България?

Стивън Ванхауърт: Жена ми е българка и аз имам много български приятели, но в България съм бил само веднъж, преди около 10 години и то само за три дни в Бургас. Много се радвам, че сега ще имам възможността да свиря със „Симфониета „София“ и ще мога да видя за първи път София.

Как се запознахте с вашата съпруга?

Стивън Ванхауърт: Запознахме се в Лос Анджелис, където бях на ваканция преди около 12 години и след това се оженихме.

Свирил ли сте досега с български оркестър?

Стивън Ванхауърт: Не, това ще бъде първият ми път, много се радвам и съм много щастлив.

Какво ще чуе българската публика на 19 май?

Стивън Ванхауърт: Ференц Лист е бил голям виртуоз, така че със „Симфониета „София“ ще изпълним от него Концерт за пиано №2 и Унгарска рапсодия №2.

Как се решихте да свирите с български общински оркестър?

Стивън Ванхауърт: Обичам да срещам и да се запознавам с различен вид музика и музиканти, а и в България имам приятели, всъщност така реших, а и ми изпратиха покана, която ме заинтригува.

Вие сте участвали в редица музикални проекти и фестивали по света. Има ли някой, който ви е впечатлил с нещо различно?

Стивън Ванхауърт: Да, участието ми във всеки един проект е уникално и ме е изградил като изпълнител и музикант. Ако трябва да визирам определено участие ми е трудно, защото всичките са много значими за мен. Ето например сега се сещам първо за участието ми в концертната зала „Уолт Дисни“. Тази зала е наистина уникална, там бях солист – пианист и се чувствах много добре и да свиря там за мен бе голям шанс.

С идването Ви в България, освен концерта на 19 май планирате ли други участия?

Стивън Ванхауърт: Да, ще сиря във Видин на 16 май и с нетърпение очаквам да видя този град, дори гледах на картата къде се намира. Програмата ни там ще бъде същата,отново ще изпълним произведения на Ференц Лист.


Стивън Ванхауърт е роден в Белгия, радва се на сътрудничество с други музиканти и постоянно участва във фестивали за камерна музика по целия свят. Официалният си соло дебют прави с рецитал за серията „Jacaranda“. Носител е на наградата „Морис Льофран“, Ротарианската награда, наградата „Галиот“ и Голямата награда на Международния конкурс в Лос Анджелис през 2004 година. Много от изпълненията му са предавани на живо по различни телевизионни и радио програми.