Виртуозният цигулар Марио Хосен изнесе концерт със „Симфониета „София“

Марио Хосен изнесе концерт със „Симфониета „София“ на сцената на Общинския културен институт „Надежда“ на 31.01.2019 г. Виртуозният музикант бе солист на оркестъра заедно с виолистката Марта Потулска от Полша. Диригент на концерта бе Свилен Симеонов.

Музикалната програма започна със „Sinfonia concertante“ за цигулка и виола от Волфганг Амадеус Моцарт, където Хосен и Потулска демонстрираха брилянтна техника, впечатляващ и коректен стил. Музикалната феерия продължи с изпълнение на Йозеф Хайдн – Вариации на тема от Симфония № 31 от В. А. Моцарт. За финал прозвуча интродукция, тема и вариации върху сол струна от Н. Паганини по тема на операта „Мойсей в Египет“ от Джоакино Росини, където солист бе отново Марио Хосен. Оркестрацията е дело на диригента Свилен Симеонов, която той посвещава на цигуларя Хосен. Извън официалната програма двамата солисти направиха музикален комплимент към публиката с Пасакалия от Хендел, където заедно с нашия мизкант, се изяви Марта Потулска и показа своето изключително съвършенство и високата позиция, която тя има в световното музикално общество.

Kонцертът бе осъществен с любезното съдействие на Нов български университет, Peugeot и Полския институт в София

Марио Хосен дебютира като солист с оркестър на осемгодишна възраст. Учи в София, Виена и Париж. Свирил е с оркестри, сред които Оркестър „Брукнер“ – Линц, Orchestra da camera de La Scala di Milano, Софийската филхармония, English Chamber Orchestra, Президентският филхармоничен оркестър на Анкара, Wiener Soloist, камерният оркестър „Софийски солисти“, Филхармонията на Будапеща и др. Свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749 г., която му е предостъпена от Австрийската национална банка.

Марта Потулска получава своето образование в университета за музика и изкуства в Грац, Австрия. Лауреат е на редица международни конкурси и е носител на първите награди на конкурса „Йоханес Брамс“ в Австрия, фестивала „Бленд“ в Словения, „Михаил Спасик“ в Полша и много други. Марта Потулска понастоящем е член на Виенския камерен оркестър и Виенския симфоничен оркестър.